Замінник цукру для схуднення: чи є ефект?

Замінник цукру для схуднення: чи є ефект? Вибір замінника цукру для схуднення і думку медиків про стевії Зміст Відео про мінуси і плюси цукрозамінників ^ Замінник цукру для схуднення ^

Відмовтеся від солодощів, якщо хочете схуднути. Це гасло майже всіх відомих дієт. Але багато людей просто не можуть жити без солодкого. Проте бажання схуднути теж досить сильне, і вони замінюють цукор хімічними підсолоджувачами.

Перші замінники цукру винайшли для того, щоб не допустити розвитку небезпечних хвороб, але, на жаль, більшість підсолоджувачів несуть в собі ще більший ризик. Замінники цукру для схуднення можна розділити на ті, що отримані штучно (синтетичні замінники цукру) і натуральні (глюкоза, фруктоза). Багато дієтологів вважають, що для схуднення краще використовувати натуральні замінники цукру.

Натуральна «альтернатива» цукру ^

Найпопулярніший натуральний цукрозамінник. Більшість людей, які бажають схуднути, вибирають саме його. Фруктоза нешкідлива в обмежених кількостях, карієсу не викликає. Якщо не перестаратися з нею, вона може навіть стабілізувати рівень цукру в крові. Але фруктоза часто стає причиною ожиріння, адже її калорійність така ж, як у звичайного цукру. Навряд чи вам вдасться схуднути, замінюючи цукор фруктозою.

    Ксиліт і сорбіт

Натуральні замінники цукру. Теж не поступаються йому по калорійності, як і фруктоза. Для схуднення сорбіт і ксиліт абсолютно не підходять. Але сорбіт відмінно замінює цукор при діабеті, а ксиліт не дасть утворитися карієсу.

Ще один натуральний підсолоджувач. Він значно солодше цукру, тому набагато меншу його кількість задовольнить ваші потреби в солодкому. Про користь меду написано багато, але якщо є його ложками кілька разів на день, то, звичайно, про схуднення не може бути й мови. Бажаючим знизити вагу рекомендується пити такий коктейль здоров’я натщесерце. У склянку чистої води покладіть чайну ложку меду і вичавіть столову ложку лимона. Такий напій допомагає запустити роботу всього організму. Крім того, він знижує апетит. Але пам’ятайте – якщо хочете схуднути, не варто зловживати і таким корисним продуктом, як мед.

Хімічні підсолоджувати склади ^

Вони часто мають нульову калорійність, зате солодкість цих замінників перевершує і цукор, і мед у кілька разів. Саме їх більшість людей використовують з метою схуднення. Вживаючи такі замінники, ми обманюємо організм. До такого висновку нещодавно дійшли вчені.

Синтетичні замінники, впевнені вчені, сприяють не зниження, а набору зайвої ваги. Адже наш організм отримує штучну їжу і приймає її за справжню. Інсулін починає вироблятися, щоб розщеплювати надійшла в організм глюкозу. А виходить, що розщеплювати нічого. Тому організм відразу зажадає матеріал для розщеплення. У людини з’являється відчуття голоду і потреба його задовольнити. У такому стані худнути не вийде.

Є багато замінників цукру, але РАМН дозволяє всього чотири штучних замінника. Це аспартам, цикламат, сукралоза, ацесульфам калію. Кожен з них має свій ряд протипоказань до вживання.

    Ацесульфам калію (Е950)

Це низькокалорійний підсолоджувач, який не засвоюється нашим організмом. Він в 200 разів солодше, ніж цукор, тому на чашку чаю зазвичай достатньо одного драже. Незважаючи на те, що це офіційно дозволена в Росії добавка, яка входить до складу багатьох продуктів, ацесульфам калію може завдати шкоди здоров’ю. Він призводить до порушень в роботі кишечника, може викликати алергічні захворювання. До речі, в Канаді та Японії ця добавка заборонена для вживання.

    Аспартам (Е951)

Це засвоюваний замінник цукру, який в 200 разів по солодощі перевершує цей продукт. Це найпоширеніший замінник. Воно він же і один з найшкідливіших за певних умов. На російському ринку цей підсолоджувач зустрічається під маркою «Аспамікс», NutraSweet, Miwon (Південна Корея), Ajinomoto (Японія), Enzimologa (Мексика). Аспартам займає 25% світового обсягу замінників цукру.

    Цикламат (Е952)

В 30 разів солодше цукру. Це низькокалорійний підсолоджувач, який дозволений лише в 50 країнах світу. У США і Великобританії цикламат заборонений з 1969 року. У вчені є підозра, що він провокує ниркову недостатність.

Приблизно в 600 разів солодше цукру. Це порівняно новий інтенсивний подластітель. Його отримують з цукру, який пройшов спеціальну обробку. Тому його калорійність значно нижче, ніж у цукру, але вплив на глюкозу в крові залишається таким же. Незмінним залишається і звичний смак цукру. Багато дієтологів вважають цей підсолоджувач найбезпечнішим для здоров’я. Але важливо пам’ятати, що передозування будь-якого продукту (а тим більше того, що в 600 разів солодше цукру) може викликати проблеми.

Замінник цукру стевія ^

Вчені багатьох країн проводять дослідження, намагаючись знайти природні низькокалорійні підсолоджувачі природного походження, які не несуть шкоди людському організму. Один з них вже знайдено – це трава стевія. Немає жодного повідомлення про шкоду або негативний вплив на здоров’я цього продукту. Вважається, що у цього природного підсолоджувача немає протипоказань.

Стевія – рослина Південної Америки, його використовують індіанці в якості підсолоджувача вже сотні років. Листя цієї кущика в 15-30 разів по солодощі перевершують цукор. Стевиозид – екстракт листя стевії – в 300 разів солодше. Цінні властивості стевії в тому, що організм не засвоює солодкі глікозиди з листя і з екстрактів рослини. Виходить, що солодка трава майже безкалорійні. Стевія може використовуватися діабетиками, тому що вона не збільшує рівень цукру в крові.

Найбільшим споживачем стевії є Японія. Жителі цієї країни з обережністю ставляться до вживання цукру, адже він асоціюється з карієсом, ожирінням, діабетом. Японська харчова промисловість активно використовує стевію. Головним чином, як не дивно, вона використовується в солоних продуктах. Стевиозид тут застосовують, щоб придушити пекучість натрію хлористого. Комбінація стевії і натрію хлору вважається звичайною в таких стравах японської кухні, як висушені морепродукти, мариноване м’ясо і овочі, соєвий соус, місо продукти. Використовується стевія і в напоях, наприклад в дієтичної Кока-Колі японської версії. Використовують стевію в льодяниках і жувальних гумках, випічці, мороженому, йогуртах.

Пріоритети використання стевії ^

На жаль, в нашій країні стевію в харчовій промисловості не використовують так, як у Японії. Наші виробники застосовують більш дешеві хімічні замінники цукру. Але ви можете ввести стевію в свій раціон – вона продається і в порошках, і в таблетках, можна купити і висушене листя стевії. Можливо, цей продукт допоможе вам частково або повністю відмовитися від солодкого, а це сприяє схудненню і поліпшенню самопочуття.

Також:

  • діета ягоди годжи плюси і мінуси
  • замінник солодощів