Як харчуватися, щоб накопичити енергію ци – цигун накопичення ци, цигун харчування ::

Як харчуватися, щоб накопичити енергію ци – цигун накопичення ци, цигун харчування :: Як харчуватися, щоб накопичити енергію ци

Згідно китайської філософії і традиційній китайській медицині, енергія ци дається кожному з нас від народження. Від її кількості залежить тривалість життя: чим швидше вона витрачається, тим ми раніше старіємо. Тому східні практики, націлені на збереження здоров’я і активне довголіття, наприклад цигун або тайцзи, вчать, як зберігати цю енергію і по можливості накопичувати.

І одних тільки фізичних вправ і дихальних практик для цього буде недостатньо. До 70% енергії ци, яку ми набуваємо протягом життя, ми отримуємо з їжею. Тому, щоб якомога довше залишатися здоровим і молодим, важливо вибудувати свій раціон згідно з китайським ученням про харчування.

Щоб накопичити енергію ци, важливий баланс їжі-ян і їжі-інь

Ци складається з взаємодії двох енергій – інь і ян. Коли ці енергії в балансі, енергія ци утворюється в достатній кількості. «Якщо ж рівновага інь і ян порушується, в організмі виникають різні патологічні процеси», – говорить Влад Маркін . інструктор «ЖИВИ!» з дисципліни «Цигун».

Досягти рівноваги інь і ян можна, в тому числі, і за рахунок правильного харчування. Доктора традиційної китайської медицини ділять всі продукти на дві групи: багаті енергією ян і багаті енергією інь.

Піща-ян зігріває, підвищує розумову і фізичну активність. Надлишок ян проявляється дуже рідко – тільки в тих випадках, якщо ви довгий час вживаєте занадто гостру їжу.

Піща-інь охолоджує, робить тіло м’яким і млявим. Надлишок цієї енергії виражається в сонливості, втоми і – увагу тим, хто хоче схуднути, – набирання ваги.

Також в традиційній китайській медицині вважається, що дисбаланс енергій інь і ян є причиною харчової залежності – тяги до солодкого, борошняного, жирного. Але варто збалансувати вживання продуктів інь і ян, як проблема зникне сама собою.

Які продукти несуть енергію ян, а які – інь

Гарячі (багато ян) . баранина, часник, перець, горіхи, мед, спеції.

Теплі (середня кількість ян) . зелений і ріпчасту цибулю, коріандр (кінза), імбир, креветки, індичка, качка, курка, яйця, овечий сир.

Нейтральні . яловичина, свинина, злаки, крохмалисті овочі, бобові, гриби.

Освіжаючі (середня кількість інь) . баклажани, помідори, огірки, морква, редис, буряк, фрукти, салатна зелень, молоко, сир, ікра.

Холодні (багато інь) . кефір, масло, сметана, устриці.

Як харчуватися, щоб збалансувати інь і ян і накопичувати енергію ци

В меню більшості європейців переважають інь-продукти. Особливо це стосується жінок, що віддають перевагу сирі овочі і фрукти, зелень і молочні продукти. «Так часто харчуються з метою схуднути, – розповідає Любов Лиско . лікар-гастроентеролог вищої категорії, доктор китайської медицини. – Але нерідко виходить, що в основі раціону листовий салат, маложирний йогурт і сирі овочі, а вага не йде. З чим це пов’язано? Перш за все з тим, що всі ці продукти багаті енергією інь, яка уповільнює багато процесів в організмі, у тому числі і обмін речовин. Щоб худнути успішно, важливий баланс охолоджуючої і зігріває їжі ». Як цього добитися?

– Основу раціону повинні складати нейтральні продукти. В ідеалі потрібно прагнути до пропорції, якої дотримуються багато китайські довгожителі: 70% варених злаків, 15% відварних овочів, 5% сирої рослинної їжі, 5% м’яса або риби і 5% молочних продуктів.

– За один прийом їжі можна з’їсти лише 1-2 освіжаючих або холодних продукту.

– Збільшуйте енергію ян-їжі в процесі приготування. Для підвищення зігріваючих властивостей страви, його інгредієнти смажать на грилі, довго варять або запікають.

– Використовуйте спеції. Найгарячішими є чорний перець, чилі і каррі. Паприка, гвоздика, мускатний горіх, кмин, кориця, коріандр – теплі приправи.

– Починайте свій день з страв, приготованих з ян-продуктів. Вони зарядять вас енергією. Інь-продукти краще їсти перед сном, щоб зняти втому.

– Віддавайте перевагу термічно обробленої їжі (вона повинна становити 70-80% раціону). «Китайські медики справедливо наголошують на тому, що вона легше засвоюється, – каже Любов Лиско. – Навіть овочі та фрукти, відповідно до їхніх поглядів, рекомендується запікати, або хоча б бланшувати, обдавати окропом. Основу трапези, в будь-якому випадку, повинні складати продукти, що пройшли термообробку. Їх можна приправити невеликою кількістю чогось сирого. Прикладом такої страви може бути гаряча каша із жменею сирих ягід або фруктів ».

– Вибудовуйте харчування по сезону. У холодну пору року на столі повинні переважати продукти, багаті ян-енергією (в основному теплі). У теплу – ви можете дозволити собі трохи більше інь-продуктів (в основному освіжаючих).

– Не зловживайте південними фруктами. В осінньо-зимовий період для нас це одне з основних джерел вітамінів. Однак перебір з такими плодами може викликати дисбаланс енергій інь і ян. Чим більше сонця отримало рослина, тим вище його охолоджуючі властивості, вважають китайські доктора. Так, наприклад, апельсини, дозрілі у екватора, містять більше інь енергії, ніж цитруси з Італії. Екваторіальні фрукти корисні місцевим жителям – з їх допомогою вони компенсують вплив на організм жаркого клімату, але не жителям Центральної Європи (тим більше восени і взимку). Південні фрукти збільшують інь-енергію і прискорюють витрата енергії ци, даної з народження.

Хочете займатися вдома онлайн з Владом Маркіним?

У фітнес-відеотеці ви знайдете всі випуски програми «Цигун» .

Також:

  • енергія ці