Хлібна дієта для схуднення: етапи, меню, відгуки, результати

Хлібна дієта для схуднення: етапи, меню, відгуки, результати Хлібна дієта Зміст статті:

Хлібна дієта допомагає комфортно худнути, підвищує рівень серотоніну і покращує настрій

Хлібна дієта, на думку її автора, ізраїльського дієтолога Ольги Раз, покладе край тривалій боротьбі людства з вуглеводами як головними ворогам стрункої фігури.

Багатьом охочим схуднути складно зважитися спробувати ефект того чи іншого дієтичного харчування з – за боязні постійно відчувати почуття голоду. Адже майже будь раціон, спрямований на схуднення, виключає або сильно обмежує вживання хліба, без якого багато хто не наїдаються, навіть вживши велику порцію їжі.

Суть і основні принципи схуднення на хлібі ^

Автор хлібної дієти – фахівець з харчування, очолювала великий науковий експеримент, який проводився в одній з клінік Тель-Авіва. Мета експерименту полягала в складанні списку продуктів, які покращують настрій.

Як відомо, в крові будь-якої людини міститься речовина серотонін, яке тривіально називають гормоном щастя і від рівня якого цілком залежить наш настрій. В результаті проведених досліджень було зафіксовано різке зменшення рівня серотоніну при вживанні їжі багатої білком і зростання рівня гормону щастя при високоуглеводной раціоні.

Ось чому багато людей так люблять солодке і не можуть «висидіти» ні на одній дієтичної програмі. Однак у всіх солодощах занадто багато калорій, а от у хліба і серотоніну достатньо, і є гідним низькокалорійним представником.

Основні принципи хлібної дієти такі:

    Ніякого голоду! Весь добовий набір продуктів потрібно розділити на частини і рівномірно з’їсти їх протягом дня з різницею між прийомами їжі 3-4 години. Щоденне вживання низькокалорійного хліба (ідеально – не більше 45 ккал в 100 г продукту). Вважається, що один хлібний прийом їжі повинен дорівнювати 3-4 шматочках. Жінкам дозволяється з’їдати від 8 до 12 шматочків, чоловікам – від 12 до 16 шматків у день. Можна використовувати дієтичні хлібці, житній хліб, пшеничний, виготовлений з борошна грубого помолу. Рекомендується уважно читати етикетки до борошняних виробів і при вживанні хліба більшої калорійності з’їдати меншу кількість продукту. Без поправок на калорійність необхідно повністю виключити здобу і батони, так як вони мають високий глікемічний індекс, тобто збільшують рівень цукру в крові. Хліб потрібно змащувати тонким шаром будь заправки: овочевий ікрою, пастою з авокадо, сирним сиром з часничком або травами, гірчицею, нежирним майонезом, кетчупом. Можна покласти на хлібець тоненький шматочок рибки або м’яса. Головне тут: улюблений смак і психологічне усвідомлення, що це не заборонено. Один раз на день потрібно з’їсти порцію фруктів. Необхідно пити багато рідини. Медики не втомлюються повторювати, що в день потрібно випивати не менше 1,5 – 2 л рідини: води, зеленого та / або чорного чаю, овочевих соків, допускається 1 чашка кави. Якщо несила жити без фруктових соків, то можна випити 1/3 склянки за умови відмови від «покладеної» порції фруктів. Необхідно є багато варених, пропарених, запечених, свіжих, тушкованих овочів. Щодня потрібно вжити 200 г якогось кисломолочного продукту (знежиреного йогурту, кефіру, ряжанки). Тричі на тиждень дозволяється замінити одну хлібну трапезу на порцію нежирного м’яса або риби. Тричі на тиждень (бажано не в «м’ясні» дні) необхідно з’їсти одне куряче яйце. Обов’язково виключення з раціону алкоголю, жирних соусів і сортів м’яса, вершкового масла, цукру і солодощів, копченостей, чіпсів.

Основними перевагами хлібної методики є:

    багате картатій, макро-і мікроелементами харчування – в хлібі багато магнію, заліза, калію, фосфору, вітамінів групи В та ін; гарний настрій через відсутність голоду і достатнього вироблення серотоніну; доступність продуктів; можливість дотримуватися її так довго, скільки потрібно для досягнення бажаного результату.

Хлібна дієта: етапи і зразкове меню ^

Зразок меню першій стадії хлібної дієти триває тиждень – два і виглядає приблизно так:

Примітка: в салати і при гасінні овочів дозволяється додати трохи оливкового масла.

Друга стадія триває на розсуд конкретної людини, який може підкоригувати меню і поступово замінювати «хлібний перекус» у день на:

    порцію макаронів, рису або гречки; середню картоплину; стакан бобових; 1 кукурудзяний качан; 2 ст. л. мюслі або 4 ст. л. вівсяних пластівців.

Дієта на чорному хлібі і воді

Слід звернути увагу, що програма Ольги Раз не має нічого спільного з популярною дієтою на чорному хлібі і воді, крім основного інгредієнта – хліба:

    Дієта «хліб і вода» дає менший результат – не більше 4 кг. Цією програми можна дотримуватися не більше 8 днів.

Погане меню передбачає з’їдати:

    Вранці порцію вівсянки на воді, шматочок сиру. В обід дозволяється з’їсти стільки хліба, скільки душі завгодно і порцію риби або курячої грудки. На вечерю – 200 г хліба та 0,5 л кефіру.

Кефирно – хлібна дієта

Відома дієта на хлібі і кефірі є ще більш жорстким варіантом. Меню запам’ятовується просто: 2 л води + 1 л кефіру + 1/4 хліба. Ця методика розрахована на тиждень застосування і гарантує позбавлення від 500 г непотрібної ваги в день. На жаль, «всидіти» на такому мізерному раціоні може далеко не кожен.

Крім того, велика кількість випитого кефіру передбачає наявність туалету поблизу, а значить, ця дієтична програма протипоказана людям, що працюють там, де з самотою можуть виникнути проблеми.

Дієта по хлібним одиницям

Дієтична програма, заснована на обліку хлібних одиниць, також далека від методики Ольги Раз, адже раціон, заснований на підрахунку «хлібних одиниць», за своєю суттю є низкоуглеводной програмою харчування, рекомендованої хворим на цукровий діабет. Подібність може бути в досить різноманітному раціоні (щодня – овочі, кисломолочні продукти, фрукти, тричі на тиждень – м’ясо або риба) і можливістю його тривалого продовження.

Однак, раціон діабетиків більш обмежений. У день можна з’їдати не більше 10 хлібних одиниць, кожна з яких дорівнює 12 грамам вуглеводів. І якщо при харчуванні за рекомендацією ізраїльського дієтолога тільки хліба можна з’їдати в середньому 10 шматочків, то в цьому випадку сумарно круп, овочів і фруктів щодня споживають еквівалентно вуглеводам в 10 шматочках батона.

Радимо також ознайомитися зі статтею протеїнова дієта.

Результати, відгуки схудлих і лікарів ^

Результати хлібної дієти дуже вражають: на першій стадії можна скинути до 5 кг, на другому – до 7 кг щотижня. Однак, потрібно враховувати, що при всіх своїх безперечних перевагах хлібне меню має і ряд істотних протипоказань:

    вагітність, період лактації, дитячий і підлітковий вік, наявність захворювань шлунково – кишкового тракту.

Численні відгуки схудлих на хлібній дієті підтверджують відсутність голоду при дотриманні такого раціону і хороше рівний настрій. Крім того, серед додаткових переваг відзначається простота приготування їжі і досить низький відсоток тих, до кого вага повернувся після закінчення дієтичної програми.

Такі хороші відгуки і досягнуті результати спонукають буквально завтра почати застосовувати ці рекомендації на собі. Нехай тануть кілограми без голоду і поганого настрою!

Рекомендуємо також подивитися пізнавальний відео ролик з корисними порадами фахівців – дієтологів про трьох найкращих розвантажувальних днях, що допомагають швидко і ефективно схуднути: