Харчування при хронічному холециститі

Харчування при хронічному холециститі Харчування при хронічному холециститі

Основні принципи лікувального харчування при хронічному холециститі

Гострий холецистит (гостре запалення жовчного міхура) зазвичай виникає при попаданні жовчного каменя в протоки міхура; вкрай рідко має місце бескаменний гострий холецистит. При гострому холециститі потрібна термінова госпіталізація з можливим хірургічним втручанням. Загострення хронічного запалення жовчного міхура стосується як калькульозного холециститу при жовчнокам’яній хворобі, так і бескаменного хронічного холециститу. При важкому, різкому загостренні, як і при гострому холециститі, необхідне лікування в лікарні. Якщо хворий відмовляється від госпіталізації і стан його відносно задовільний, то в умовах домашнього лікування повинно бути забезпечено повне щажение органів травлення.

В перші 1-2 дні різкого загострення хронічного холециститу хворий повинен отримувати тільки тепле пиття: неміцний солодкий чай, розведені водою солодкі соки фруктів і ягід, відвари шипшини (2-3 склянки на день малими порціями). У наступні 1-2 дні на обмеженій кількості (порції по 100-150 г) вводять протерту їжу – слизові і протерті супи (рисовий, манний, вівсяний), протерті рідкі каші з цих круп з невеликою кількістю молока, желе, муси, протерті компоти, соки. У страви не додають вершкове масло, вершки, кухонну сіль. Далі в дієту включають протертий сир, протерті парове м’ясо, відварну рибу, сухарі з пшеничного борошна вищого сорту. Їжу дають малими порціями, до 6 разів на день. Необхідно багато пити (2-2,5 л рідини).

Зразок меню дієти

1-й сніданок. омлет білковий паровий, вівсяна протерта каша, чай.

2-й сніданок: морквяне пюре, відвар шипшини.

Обід. суп-пюре картопляний (1/2 порції), суфле м’ясне парове, яблуко печене.

Полудник. протертий компот.

Вечеря. сирний пудинг, чай.

На ніч: відвар шипшини або нежирний кефір.

На весь день. 200 г пшеничного підсушеного хліба, 40 г цукру.

При помірно вираженому загостренні хронічного холециститу застосовують з урахуванням стану хворого з перших днів загострення механічно і хімічно щадне харчування – протертий варіант дієти, традиційно рекомендованої при гострих гепатитах – так званий (за колишньою класифікацією) «протертий варіант дієти № 5». У період загострення показані розвантажувальні дієти: рисово-компотная, сирно-кефірна, кавунова та ін

Рисово-компотная дієта . При артеріальній гіпертензії, недостатності кровообігу або нирок, хворобах печінки і жовчних шляхів: 6 разів на день по склянці солодкого компоту, 2 рази разом з солодкою рисовою кашею, звареною на воді без солі. На день 1,5 кг свіжих або 240 г сухих фруктів. 50 г рису, 120 г цукру.

При явне поліпшення стану хворого харчування будується на основі непротертого варіанти дієти № 5 (див. статтю «Харчування при гострих і хронічних гепатитах»), яка повинна забезпечити хімічне щадіння печінки в умовах повноцінного харчування, сприяти жовчовиділення, помірно посилювати функції кишечника (за відсутності проносів). Необхідний частий, дробовий прийом їжі, що сприяє відтоку жовчі. Жовчовиділення посилює поєднання овочів з рослинним маслом, особливо оливковою (салати, вінегрети). Дієта повинна бути збагачена овочами, фруктами, ягодами. стимулюючими жовчовиділення і устраняющими запори.

Надалі, при повної нормалізації стану хворого, харчування при хронічному холециститі повинно враховувати основні підходи до харчування при жовчнокам’яній хворобі (див. статтю «Харчування при жовчнокам’яній хворобі»), а також дискинезиях жовчних шляхів.

Джерело: за матеріалами книги Б. Л. Смолянського і В. Г. Ліфляндського «Лікувальне харчування»

Стаття захищена законом про авторські та суміжні права. При використанні та передруці матеріалу активне посилання на портал про здоровий спосіб життя hnb. com. ua обов’язкове!

Також:

  • дієта при хронічному холециститі