Харчування при виразці шлунка

Харчування при виразці шлунка Харчування при виразці шлунка

Основні принципи лікувального харчування при виразці шлунка

Головним принципом дієтичного противоязвенного харчування є приготування страв, що не вимагають тривалого пережовування, що не дратують стінок шлунка ні хімічно, ні механічно, що не викликають посиленого виділення шлункового соку і знаходяться в шлунку мінімальний проміжок часу.

Рекомендується прийом їжі через кожні 3-4 години і невеликими порціями (неприпустима рясна їжа за один прийом). Таке часте і дробове харчування в сукупності з одноманітністю первісної дієти сприяє зниженню збудливості нервової системи. Надалі при поліпшенні самопочуття хворого виразкою шлунка, харчування можна розширити.

При виразці шлунка зі свого раціону ви повинні виключити занадто гарячу або занадто холодну їжу. Температура споживаної їжі повинна бути не вище 65 ° С і не нижче 15 ° С.

При дієтичному харчуванні під час виразкової хвороби дуже важливо не перевищувати норму солі – 8-10 гр. на добу (використовувати сіль в приготуванні їжі потрібно по мінімуму або зовсім готувати без неї), інакше ви будете сприяти запальному процесу в шлунку.

Продукти вживаються при виразці шлунка

Так як основним ушкоджують фактором є порушення балансу соляної кислоти, необхідно виключити з раціону продукти, що збуджують секрецію шлункового соку, або різко обмежити їх вживання.

Вжиті продукти, по-різному впливають на роботу шлунка: до однієї групи належать продукти, що підсилюють шлункову секрецію (тобто виділення шлункового соку), а до іншої – продукти, які є слабкими збудниками шлункової секреції.

В разі виразки шлунка використовувати в їжу продукти, що підсилюють виділення шлункового соку, категорично забороняється.

Характеристика харчових продуктів за ступенем впливу на роботу шлунка

Сильні збудники шлункової секреції:

• смажені страви;

• прянощі: гірчиця, мускатний горіх, лавровий лист, перець, гвоздика і ін;

• міцні м’ясні, рибні та грибні бульйони;

• консерви, копченості;

• гострі закуски;

• житній хліб;

• напої, які містять алкоголь та вуглекислоту.

Слабкі збудники шлункової секреції:

• каші молочні рідкі;

• супи молочні, круп’яні або овочеві (з картоплі, моркви, буряка);

• добре виварене м’ясо і свіжа відварена риба;

• молоко та молочні продукти;

• яйця некруто або омлет;

• неміцний чай;

• целочние води, що не містять вуглекислоту.

Вживання жирів в гострій стадії захворювання варто виключити, так як вплив жирів на шлунок відбувається в 2 етапи: спочатку вони пригнічують шлункову секрецію, а потім продукти перетравлення жирів, що утворюються в кишечнику, посилюють виділення шлункового соку.

Одні й ті ж продукти, приготовані по-різному, роблять на шлунок різний вплив. Наприклад, шматок смаженого м’яса є сильним збудником секреції шлунка, а відварне м’ясо – незначним.

Обов’язково, особливо при гострій формі захворювання, вживання рідкої або кашкоподібної їжі: в такому вигляді вона швидше залишає шлунок, не викликаючи сильного виділення шлункового соку (наприклад, м’ясо шматком довше перебуватиме в шлунку, ніж м’ясне пюре). На швидкість переварювання продуктів впливає також хімічний склад їжі. Першими залишають шлунок вуглеводи, другими – білки, довше за всіх перетравлюються жири. У зв’язку з цим в період загострення хвороби в меню хворого не повинні входити жири в чистому вигляді.

Чи не вживають при виразці шлунка продукти, що містять грубі клітинні оболонки і механічно дратівливі і без того запалену слизову шлунка. До таких продуктів відносяться:

• овочі – ріпа, редька, редис, спаржа, квасоля, горох з грубою шкіркою;

• незрілі фрукти і ягоди – агрус, смородина, фініки, виноград і т. д.;

• хліб з борошна грубого помолу;

• хрящі, шкіра птиці та риби, жилаве м’ясо.

Одним словом – все, що містить грубу сполучну тканину.

Таким чином, в лікувальному харчуванні хворих на виразку шлунка повинні бути присутніми страви, що не стимулюють сильного виділення шлункового соку, швидко залишають шлунок, слабо дратівливі його слизисту оболонку.

Водночас правильне дієтичне харчування при виразці шлунка має заповнювати добову норму білків, жирів і вуглеводів, мінеральних солей і вітамінів, тобто бути збалансованим. Причому білки, використовувані в дієтичному харчуванні, повинні в оптимальних співвідношеннях містити всі необхідні амінокислоти. Отже, в щоденному раціоні людей з виразкою шлунка обов’язково повинні бути присутніми продукти як рослинного, так і тваринного походження.

Для посилення активних відновних процесів в шлунку харчування хворих виразковою хворобою повинно бути різноманітним, з підвищеним вмістом білків тваринного походження (в порівнянні з фізіологічною нормою). Особливо це стосується лікування захворювання в юнацькому та підлітковому віці. При лікуванні виразкової хвороби в більш літньому віці основний упор потрібно робити на білок молока і риби, які легше перетравлюються і засвоюються. Споживання яєчного жовтка необхідно обмежити до 2-3 штук на тиждень, яєчний білок можна вживати без обмеження.

Кількість білка в 100 гр деяких харчових продуктів

Яловичина 1-ї категорії – 18,9

Яловичина 2-ї категорії – 20,2

М’ясо кролика – 20,7

Свинина м’ясна – 14,6

Свинина жирна – 11,4

Телятина 1-ї категорії – 19,7

Кури 1-ї категорії – 18.2

Кури 2-ї категорії – 20,8