Харчування при розладі кишечника (проносі) і запорах

Харчування при розладі кишечника (проносі) і запорах Розлад кишечника (пронос)

Розлад кишечника (пронос) може бути симптомом різних захворювань, у тому числі інфекційних. У разі необхідності при цьому лікуючим лікарем призначається медикаментозне лікування, наприклад при дизентерії, сальмонельозі, ферментної недостатності. Розлад кишечника може бути і при хвилюванні, нервовому напруженні. У цьому випадку допоможуть призначені лікарем заспокійливі засоби. Якщо поява рідкого стільця пов’язано з вживанням будь-якого харчового продукту, наприклад молока, продукт слід виключити з раціону. Однак у всіх випадках розлади кишечника, особливо в перші дні захворювання, коли діагноз ще не зовсім ясний, необхідно дотримуватися дієти, що передбачає максимальне щадіння кишечника.

При цьому з раціону виключають харчові продукти, механічно і хімічно дратівливі шлунково-кишковий тракт і збуджуючі перистальтику кишечника. Це насамперед продукти, що містять значну кількість рослинної клітковини, – овочі, фрукти, хліб з борошна грубого помолу, бобові. Виключають також підсилюють перистальтику кишечника молочнокислі напої, фруктові води, що містять вуглекислоту, а також жирні вершки, сметану, так як вони можуть з’явитися причиною розладу кишечника. Обмежують вживання цукру, варення, меду, інших солодких страв через можливу стимуляції ними моторної функції кишечника.

При розладі кишечника треба їсти 3-4 рази на день, не допускаючи переїдання під час прийому їжі.

У раціон вводять продукти, які гальмують кишкову перистальтику, що містять дубильні речовини і володіють в’язким дією: відвар чорниці та черемхи, міцний чай.

Зразок меню дієти при розладі кишечника

Сніданок: каша рисова або манна на воді, яйце некруто або омлет, чай або какао на воді, сухарі з білого хліба.

Другий сніданок: кисіль з чорниці, сухарі.

Обід: бульйон м’ясний знежирений з яєчними пластівцями, м’ясні парові котлети або суфле м’ясне, манна каша на воді, чай або кисіль з плодів черемхи.

Полудник: відвар шипшини, сухарі.

Вечеря: кнелі або м’ясні парові котлети, каша з геркулесу, чай.

При загостренні захворювань, що супроводжуються розладом діяльності кишечника, може виявитися корисним чайний розвантажувальний день, протягом якого випивають 6-7 склянок гарячого, міцно завареного, але не дуже солодкого чаю (один шматок цукру на стакан). Інша їжа в цей день виключається.

Запори

Запори – один із симптомів, властивих різним захворюванням органів травлення. Вони можуть спостерігатися при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, геморої, поліпах кишечника. Для того щоб правильно підібрати лікування, зокрема дієтичне харчування, необхідно точно знати причину захворювання. Ось чому при тривалих запорах необхідно звернутися до лікаря і пройти призначений їм обстеження. Поради по лікувальному харчуванню при цьому мають багато індивідуальних особливостей. Тому при появі схильності до запорів ні в якому разі не треба займатися самолікуванням. Лікар призначить лікування з урахуванням основного і супутніх захворювань.

Поширеність запорів в останнє десятиліття пов’язана з гіподинамією, систематичним недотриманням режиму харчування, використанням в їжу продуктів, що містять мало харчових волокон (рослинної клітковини), які сприяють перистальтиці кишечника. Захоплення їжею, що містить тваринні білки (м’ясом, рибою, яйцями, сиром), також може привертати до запорів. Аналогічно тривалий соблю-дення надмірно щадних дієт може призводити до порушення евакуаторної функції кишечника.

Ми зупинимося на рекомендаціях, які можуть виявитися корисними як тим, хто страждає хронічними захворюваннями кишечника, що супроводжуються запорами (дієта № 3), так і практично здоровим людям, у яких запори виникають епізодично в результаті нераціонального харчування і малорухливого способу життя (дієта № 15)

Дієту № 3 призначають при хронічних захворюваннях кишечника з запорами у випадках нерізкого загострення основного захворювання і поза загостренням. Це фізіо-логічно повноцінна дієта з включенням продуктів і страв, які активізують перистальтику кишечника (овочів, свіжих і сушених плодів, хліба з підвищеним вмістом клітковини, молочнокислих продуктів).

Слід виключити продукти і страви, які посилюють бродіння в кишечнику, що негативно впливають на інші органи травлення-шлунок, жовчний міхур (смажені страви, овочі, багаті ефірними маслами). Їжу готувати в основному неподрібненому, у воді або на пару, запікати.

З раціону виключити також хліб з борошна вищого гатунку, листкове і здобне тісто, жирні сорти м’яса, риби, птиці, копченості, незбиране молоко, рис, манну крупу, редьку, редис, часник, цибулю, ріпу, жирні та гострі страви, хрін, гірчицю, перець, кулінарні жири. Не вживати какао, шоколад, натуральну каву, міцний чай. Обмежити вживання бобових.

Рекомендовані продукти і страви

супи на овочевому відварі з перловою або гречаною крупою на некрепком знежиреному м’ясному, рибному бульйоні, свекольники, фруктові супи;

відварені або запечені нежирні сорти м’яса, птиці (курки, індички) і риби (тріски, хека, крижаний, судака, наваги та ін);

страви зі свіжих овочів (моркви, помідорів, огірків), відварні і тушковані з моркви, картоплі, буряка, кабачків, гарбуза, кольорової капусти;

розсипчасті каші, крупники, запіканки з гречаної, пшоняної, ячної круп, відварні і запечені макарони і вермішель (не кожен день);

яйця всмятку (до 2 яєць на день), а також парові омлети (не кожен день);

молоко тільки в стравах, кефір, кисляк, ацидофілін; сир і страви з нього (пудинги, вареники, ватрушки), негострі сорти сиру;

свіжі стиглі солодкі фрукти і ягоди, сушені фрукти (чорнослив, курага, урюк, інжир);

ковбаса типу “Докторської”, нежирна шинка, заливна риба, сир, відварний язик, салати із сирих і варених овочів;

мед, варення, пастила, мармелад; неміцний чай з цукром або ксилітом, кавовий напій, відвар шипшини або пшеничних висівок, компоти зі свіжих і сушених фруктів; фруктові, ягідні, овочеві соки;

масло вершкове і рослинне (додають в готові страви);

хліб пшеничний з борошна II сорту, зерновий, “Лікарська”; хлібці з додаванням висівок.

Зразок меню дієти № 3

Сніданок: салат з буряка, моркви, яблук з рослинним маслом або вінегрет, риба відварна з овочевим гарніром, компот з яблук або сухофруктів на ксиліт.

Другий сніданок: буряк відварна з рослинним маслом або морква свіжа терта з цукром і сметаною, фруктовий сік.

Обід: суп із збірних овочів (цвітна капуста, морква, картопля, зелений горошок), м’ясо відварне з овочевим гарніром, чай.

Полудник: чорнослив або курага, чай з ксилітом.

Вечеря: биточки морквяно-яблучні, каша гречана розсипчаста, кефір.

На весь день: хліб зерновий пшеничний (або “Здоров’я”, “Лікарська”) – 200 г, масло рослинне (в страви) – 25 г, масло вершкове – 5 р.

Якщо скаржаться на запори практично здорові люди (за висновком лікаря), то їм можна рекомендувати дієту № 15 з включенням підвищеної кількості продуктів і страв, які активізують перистальтику кишечника. Це насамперед продукти, багаті харчовими волокнами: хліб житній і з висівками, різні овочі і фрукти.

Для активізації перистальтики кишечника корисно щодня включати в раціон харчування рослинні олії (соняшникова, оливкова, кукурудзяна, бавовняна тощо), використовуючи їх для заправки салатів і вінегретів зі свіжих і варених овочів. Корисні молочнокислі продукти (кисляк, кефір, ацидофілін, мацоні), що активізують моторну функцію кишечника.

Тим, хто страждає запорами, корисно частіше вводити в раціон борщі, борщ, щі, квашені овочі, у тому числі капусту, смажені блюда (за умови гарної переносимості). Добре діє при запорі спеціальна суміш. Взяти в рівних пропорціях (по 100 г) сушених чорносливу, кураги, інжиру, добре промити, обдати окропом і пропустити через м’ясорубку. Додати 100 г меду і 5-7 г подрібненого олександрійського листа. Все ретельно перемішати, скласти в скляну банку і зберігати в холодильнику. Одну столову ложку суміші, розведеної в 1/2 склянки водопровідної води, приймати перед сном. Вдаватися до проносних засобів і очисних клізм при запорах дозволяється тільки за рекомендацією лікаря. Дієтична коригування раціону харчування з урахуванням сказаного вище часто виявляється самим ефективним засобом лікування закрепів та їх профілактики.

Також:

  • зразки меню для лікувальних дієт
  • розлади харчування
  • при розладу кишечника їсти мед
  • продукти харчування при запорі і проносі
  • розлади кишечника
  • фрукти для перистальтики кишечника
  • Чи може від приймання ягод годжі утворитись геморой?
  • що їсти при тривалому проносі
  • які овочі на пару можна їсти при розладах кишечника