Харчування і дієта при харчовому отруєнні | iLive. Я живу! Здорово! :)

Харчування і дієта при харчовому отруєнні | iLive. Я живу! Здорово! 🙂 Харчування і дієта при харчовому отруєнні

В основному при харчових отруєннях страждає система травлення, тому дієта при харчовому отруєнні є другим за значимістю заходом, що допомагає впоратися з інтоксикацією. На першому місці, безумовно, варто нейтралізація симптомів і детоксикаційні заходи.

Як правило під впливом токсинів запалюється вся слизова зона шлунково-кишкового тракту, оскільки її дратує як блювота, так і діарея. Відповідно, дієта при харчовому отруєнні повинна бути спрямована на відновлення роздратованих стінок кишечника, шлунка, гортані. Перше правило дієти – це багато пити, вода повинна бути кімнатної температури. Найкраще, якщо хворому дають пити аптечні сольові препарати – Гастроліт, Регідрон або столову мінеральну воду без газу. Починаючи буквально з однієї столової ложки, прийом рідини поступово збільшують до однієї склянки кожні 1-1,5 години. Будь-яка їжа в першу добу після отруєння виключається. Починаючи з другого дня можна давати хворому 150-200 мл рідкого овочевого бульйону. Добова норма вживання їжі така:

День другий – 150-200 мл бульйону в три прийоми, 2 сухарика, 1, 5-2 літри рідини, овочеве рідке пюре (100 мл). День третій – рідка рисова каша на воді – 250-300 грамів, 2-4 сухарика на день, 150-200 мл овочевого бульйону, 3-4 галетних печива. День четвертий – овочева запіканка без яєць (на манній крупі) – 200 грамів, курячий бульйон – 150 мл, 3-5 сухариків, 4-6 галетних печива, 100 грамів відвареної риби у вигляді котлети. День п’ятий – 250-400 мл бульйону (курячого) з фрикадельками, відварний рис – 250 грамів, 5-6 сухариків, 250-300 грамів запіканки із сиру (або суфле). Харчування після харчового отруєння

Дієта після отруєння продуктами харчування повинна бути максимально суворою. Найкраще в перші два дні влаштувати собі розвантажувальний період і взагалі нічого не їсти, замінивши їжу рясним питвом. Харчування після харчового отруєння – це меню, що виключає молочні, м’ясні, гострі і кислі страви. Перетерті овочі у відварному вигляді, овочеві пісні бульйони, відварні каші – рис і гречка, сухарики, галетне печиво – ось, мабуть, і все, що допоможе травному тракту швидше відновитися. Знаменита дієта № 5 за Певзнером також добре справляється з харчовими проблемами і сприяє якнайшвидшому відновленню функцій печінки, жовчного міхура і кишечника. Слід врахувати, що порції потрібно робити невеликими і потроху збільшувати їх кожен день. Дієта повинна бути дробової – від 5 – до 7 разів на день.

Харчування після харчового отруєння передбачає вживання таких продуктів:

    Овочеві супи-пюре. Відварене подрібнене м’ясо у вигляді парових котлет. Отварная подрібнена в фарш риба у вигляді парових котлет. Запечений сир – суфле, запіканки, пудинги. Каші на воді (рис, гречана крупа). Сухарики. Сухе печиво. Відварені або запечені овочі. Мінеральна столова негазована вода. Зелений чай. Відвар кропу. Запечені або відварні фрукти (не кислий) – яблука, груші, айва. Відвар ромашки з медом. Відвар шипшини з медом.

Що можна їсти при харчовому отруєнні?

При харчовому отруєнні в першу добу захворювання будь-яка їжа категорично протипоказана. По-перше, швидше за все їжу не прийме роздратований шлунок, по-друге, продукти харчування є провокуючим додатковий дискомфорт фактором. Тому на питання – що можна їсти при харчовому отруєнні, проситься єдина відповідь – нічого. Починаючи з другого дня, можливо тільки на третій, допускається вживання мінімальної кількості дієтичних продуктів. Будь молочна, м’ясна, рибна їжа виключається.

Сухарики домашнього приготування, сухе галетное пісне печиво

Постниеовочеві супи, супи з рисом

Починаючи з четвертого дня можна вживати фрикадельки з м’яса птиці, парові котлети з телятини, м’ясні суфле

Фруктовий кисіль, починаючи з третього дня, зелений чай, відвар родзинок і шипшини

Також:

  • пісні страви при отруєнні