Телекафе

Телекафе Меню для Шварценеггера

Їжа для справжніх чоловіків… Чи існує така? Звичайно так, особливо, якщо чоловік тримає себе в спортивній формі. На честь Дня Захисника Вітчизни – розповідь про меню культуристів і атлетів. У цих правилах багато корисного і цікавого для всіх.

У професійних спортсменів вимог до харчування не менше, аніж у фотомоделей. Вони так само розраховують кількість калорій і пропорції корисних речовин і сидять на дієтах, готуються до змагань і показам фізичної форми. Не секрет, що ідеальна вага і пропорції тренованого спортсмена відрізняються від ваги і пропорцій звичайного чоловіка, і спортсмени домагаються цього не тільки тренуваннями, але суворим дотриманням режимів, у тому числі і харчування.

Спортивне життя професійного культуриста ділиться на «довгі» і «короткі» періоди. Довгий – це час, коли до змагань ще далеко, а короткий – час, безпосередньо перед змаганням. Під час «довгого» етапу спортсмени напрацьовують міць, намагаючись збільшити м’язовий об’єм і при цьому не дотримуються строгих дієт, а от під час «короткій» стадії з’являються вимоги до дієти, що дозволяє надати мускулатурі і рельєфу м’язів найбільшу наочність. Для того, щоб сісти на дієту потрібна належна ширина в плечах і міць мускулатури, тому перший етап спрямований на те, щоб вжити велику кількість протеїнів – будівельного матеріалу для м’язів. Якщо на першому етапі в раціоні присутня велика кількість білка і мінімальне обмеження в їжі, то за два-три місяці режим харчування стає жорстким – каші на воді, відварна картопля, яловичина (не більше 300 грамів на стуки) та риба. При цьому не можна «переборщити», тому що не можна худнути до такої міри, що починають виднітися кістки – вони повинні бути приховані м’язами.

Курячі яйця – незамінне джерело білків

Найпопулярніші і прості білкові продукти – квасоля і курячі яйця. Однак, у великій кількості поглинати і те, і інше просто шкідливо для здоров’я. Найчастіше, спортсмени їдять просто яєчний білок, щоб не перевантажувати печінку компонентами, які знаходяться в жовтках. Молочні продукти, хоч і містять багато білка, так само містять в собі і жири, кількість яких спортсмени строго контролюють. Соєве м’ясо та окремі види макаронів теж присутні в спортивній білковій дієті.

Потрібно, що на білки доводилося 25% денних калорій, але при цьому обмежувати себе в жирах – їх має бути не більше 15% від раціону, причому, крім риби, не тваринного походження. Та й рослинного підходять далеко не всі, ідеальні жири з арахісового масла і взагалі горіхові масла. Риба і риб’ячий жир відносяться до корисних для спортсмена продуктам, але як і для інших продуктів – головне, не смажити її на олії. Рибу найкраще готувати швидко, тонку білу рибу або окуня запікають тільки з одного боку при температурі не вище 140 градусів. Більш товсту рибу, таку, як форель, потрібно запікати з обох сторін.

Риба і риб’ячий жир корисні для спортсменів

Перед змаганнями спортсмени входять в особливий режим, регулюється безліччю правил. Ось деякі з них: не приймати ніяких нових продуктів і не експериментувати зі способами приготування. Чи не пересичуватися, їсти потроху, але часто. Збільшувати кількість споживаних вуглеводів, особливо протягом тижня перед змаганням, але при цьому неприпустимо різке зниження калорійності – головними джерелами вуглеводів для культуриста є всілякі каші, рис, хліб з борошна грубого помолу, овочі і фрукти. Багаторічний досвід культуристів показав, що м’язи на дієті бідній овочами та фруктами наростають набагато гірше, так що щоденне меню обов’язково має включати в себе три порції овочів і стільки ж фруктів. Історія культуризму знає навіть приклад культуристів-вегетаріанців, таких як Білл Перл і Рой Хоган. Перед самим змаганням слід суворо обмежити їжу. Істотну роль відіграє вода – надходження рідини не повинно перевищувати 1 л / год, і бажано, щоб її температура була в межах 12-15 ° С, причому це не повинні бути кава або чай. Кількість води знаходиться в прямій залежності з калорійністю раціону – чим вона вище, тим більше треба пити води. У дні особливо важких тренувань слід збільшувати прийом води, так як навіть невелика зневоднення при фізичних навантаженнях шкодить серцю. Перед змаганням потрібно пити багато води, але не менше, ніж за годину до початку. Не можна вживати великих кількостях охолоджену рідину.

    Як вже говорилося – на першому місці яйця, тому що яєчний білок засвоюється краще, ніж будь-який інший. Деякі спортсмени поглинають їх десятками, що не в якому разі не можна робити людям, що не відносяться до важкої атлетики та культуризму. А так само не секрет, що деякі культуристи вживають стероїди – їм у першу чергу треба обмежити кількість яєць або є виключно білок, так як стероїди не взаємодіють з холестерином, що містяться в жовтках. Один з найбільш корисних продуктів для культуристів – яловичина. У ній є не тільки білки, необхідні для нарощування м’язів, але і залізо, цинк, ніацин, а також життєво необхідні спортсменам вітаміни В6 і В12. Але ніякого жиру – виключно пісна яловичина. До речі, знаменитий Арнольд Шварценеггер говорить, що: «Моя улюблена їжа – хороший стейк «Нью-Йорк». Це, до того ж, те, що я найбільше люблю готувати на барбекю ».