Редиска – корисні властивості і протипоказання. Чим корисна редиска

Редиска – корисні властивості і протипоказання. Чим корисна редиска Редиска – корисні властивості і протипоказання. Чим корисна редиска

Коли довга і обридла зима нарешті закінчилася, на прилавках з’являється всім нам знайома редиска, радуючи око яскраво-рожевою забарвленням. Звичайно, це не зовсім правильне, можна сказати, навіть фамільярне, назва, адже цей овоч іменується словом «редис». Від латинського «radix», що означає «корінь». Але «редиска» звучить якось тепло, по-домашньому. Може, тому, що їй так раді! Важко навіть повірити, що в Росії редиска з’явилася тільки за часів Петра I, та й то далеко не відразу стала популярною. Смакові якості цього коренеплоду всім відомі. А які корисні властивості редиски?

Хімічний склад

Вони теж заслуговують добрих слів. Насамперед, тому, що в редисці міститься вітамін С, причому в набагато більшій кількості, ніж в буряку і моркви. А крім нього – вітаміни В, РР, цілий ряд корисних мікроелементів, таких як калій, магній, залізо, фосфор, натрій. Не забудьте і про клітковину, яка покращує обмін речовин, нормалізує травлення, сприяє виведенню «шлаків» з організму! Корисні властивості редиски цим не обмежуються. До її складу входять також фітонциди – речовини, які вбивають хвороботворні мікроорганізми. Мало того, деякі вчені стверджують, що регулярне вживання редиски, завдяки знаходженню в її складі речовини атноціана, знижує ризик виникнення злоякісних пухлин.

Калорійність редиски

І, нарешті, дуже важлива інформація для прекрасної статі, а також для тих чоловіків, які стурбовані проблемою схуднення: редиска – дієтичний продукт, в 100 її грамах міститься всього-навсього 14 кілокалорій! Чи потрібні ще докази тому, як корисна редиска?

Корисні властивості редиски

Отже, редиску необхідно включати в свій раціон людям, що зазнають симптоми авітамінозу, апатії, хронічної втоми після зимового періоду. Ті, у кого проблеми з травленням, можуть з успіхом позбутися від них, споживаючи цей коренеплід. Зрозуміло, редиска також абсолютно необхідна людям з надмірною вагою, які хочуть схуднути.

Її можна вживати і в чистому вигляді, і готувати на її основі малокалорійні салати. Заправляти їх краще не майонезом, а рослинним маслом і лимонним соком. До того ж можна їсти не тільки коренеплоди редиски, але і її бадилля, наприклад додаючи її в супи, окрошки. Дуже корисна редиска і тим, хто часто застуджується, має слабкий імунітет. Адже містяться в ній фітонциди допоможуть уникнути зараження! До речі, редиска в цій якості лише трохи менш ефективна, ніж цибуля і часник, зате її запах куди приємніше.

У деяких випадках добре допомагають перевірені, «народні» рецепти. Наприклад, при сильному головному болі треба розрізати коренеплід редиски навпіл і зрізами потерти хворобливі ділянки, а також перенісся і скроневі області. Біль незабаром помітно стихне. При радикулітах може добре допомогти компрес з натертої шкірки редиски.

Редиска також може зіграти дуже важливу роль у профілактиці інфарктів, ішемічної хвороби серця. Адже речовини, що входять до її складу, сприяють розрідженню крові.

Протипоказання редиски

Користь від цього коренеплоду, як ми бачимо, чимала. А які ж протипоказання редиски? Вони теж є. Наприклад, людям, що страждають на виразкову хворобу шлунка або кишечника, краще утриматися від її вживання. А якщо дуже вже хочеться після довгої зими поїсти хрустку редиску, то лише іноді і в невеликих кількостях.

Рецепт тостів з редискою і йогуртом (відео)