Раціон харчування потиснути ВАТА дошу |

Раціон харчування потиснути ВАТА дошу | Раціон харчування потиснути ВАТА дошу

Слід звернути достатню увагу складанню збалансованою, цілісною дієти, в яку повинні входити свіжі, високоякісні, смачні та поживні продукти. У аюрведичні практиках прийнято готувати пишу безпосередньо перед їжею, щоб вона завжди була свіжою. Природно, напівфабрикати, гамбургери, консерви, залишки від вчорашнього обіду або продукти з низькою поживною цінністю абсолютно неприйнятні в такій практиці. Однак у нашому сучасному житті уникати таких продуктів без докладання усвідомлених зусиль дуже важко. Розглядаючи властивості трьох дош Вата, Пітта і Капха і ефект, що надається їжею на наш організм, можна з’ясувати, які продукти добре впливають на наш тип тіла.

Вата-доша має природною тенденцією до зростання. Коли вона виходить з рівноваги, нам потрібно понизити ефект Вата в організмі. Харчовий раціон, спрямований на зниження Вата, знизить тенденцію Вата до накопичення. Нам необхідно понизити холодні, сухі, легкі, швидкі, грубі і нерегулярні властивості Вата. У цьому розділі міститься перелік рекомендованих продуктів. 4 Рекомендується збільшити споживання продуктів, які є теплими, більш важкими і маслянистими, оскільки такі продукти підвищують ефекти Пітта і Капха. Слід зменшити споживання холодних, сухих, більш легких продуктів, так як вони підвищують ефект Вата, який ви прагнете знизити.

Рекомендується збільшити споживання солодких, кислих, солоних продуктів, так як вони підвищують ефекти Пітта і Капха. Рекомендується знизити споживання пряних (гострих). гірких і в’язких продуктів, оскільки вони підвищують ефект Вата. Ви можете з’їдати більш об’ємні порції їжі, але, звичайно, не більше, ніж зможете легко переварити. Приймати їжу слід на регулярній основі. Люди типу Вата часто забувають поїсти. (А людям типу Пітта важко в це повірити!) Пам’ятайте, що у людей типу Вата травна система відрізняється підвищеною нерегулярністю функціонування, тому кількість їжі, з’їдене вами в один день, може не так легко перетравитися на наступний день. Молочні продукти (в малих кількостях) знижують ефект Вата і тому є допустимими.

Всі підсолоджувачі (в малих кількостях) знижують ефект Вата і тому допустимі. Рослинні олії знижують ефект Вата і з успіхом використовуються людьми типу Вата. Зернові: рис і пшениця гарні для типу Вата, але слід зменшити споживання ячменю, кукурудзи, проса, гречки, жита і вівса. Фрукти переважніше солодкі, кислі або важкі, наприклад, банани, авокадо, виноград, апельсини, вишня, персики, манго, папайя, дині, ягоди, сливи і ананаси. Слід зменшити споживання сухих або легких фруктів (яблука, груші, сухофрукти).

1. Овочі краще їсти в приготованому вигляді, ніж у сирому, оскільки варені або тушковані овочі краще перетравлюються травною системою типу Вата. Час від часу людина тілесного типу Вата може поїсти салат або сирі овочі, але в цілому приготовані продукти легше перетравлюються.

2. Наступні спеції знижують Вата: кориця, чорний перець, імбир, кардамон, кмин кмин-вий, сіль, гвоздика і насіння гірчиці.

3. Горіхи гарні для типу Вата за умови ретельного їх пережовування.

4. Уникайте або знизьте споживання бобів (квасолі), за винятком «тофу» (соєвий продукт), оскільки у людей типу Вата боби перетравлюються насилу. У людей типу Вата існує більше проблем з переварюванням білка, ніж у людей типу Пітта або Капха, що призводить до неперетравленим харчовим масам, газоутворення і відрижці, тобто до ефекту Вата.

5. Проте людям типу Вата теж необхідно адекватну кількість білка. М’ясо, риба, курча, індичатина і морепродукти чудово підходять в малих кількостях за умови ретельного пережовування.

6. Споживання їжі в спокійній і приємній обстановці важливо для всіх тілесних типів, але особливо для людей типу Вата. Якщо ми їмо, одночасно дивлячись телепередачу, читаючи або навіть керуючи автомобілем, ці заняття відволікають розум і тіло від процесу їжі. Крім того, в такій обстановці ми недостатньо повно насолоджуємося їжею, тому що отримуємо задоволення від чогось ще або взагалі перестаємо звертати увагу на те, що їмо. Рекомендується також розслабитися після їжі, перед тим як продовжити займатися справами і дозволити своєму тілу повністю сконцентруватися на перших фазах травлення. Такі практики важливі для поліпшення травлення і стимуляції самозцілення тіла.

Вегетаріанська дієта. Згідно аюрведою, найбільш здоровим є харчовий раціон з меншим або мінімальним вмістом м’яса (важкого білка). Такий погляд пояснюється тим, що неперетравлене м’ясо створює «ама», або неперетравлену харчову масу, з якої тілу необхідно якимось чином справлятися, оскільки акумуляція ама призводить до появи симптомів хвороби. Для людей типу Вата споживання м’яса в будь-якому випадку може бути пов’язане з травними проблемами. Оскільки травна система типу Вата взагалі має труднощі з переварюванням їжі, особливо з переварюванням білка, багато людей тілесного типу Вата абсолютно природно приходять до вегетаріанства. Тим, хто продовжує їсти м’ясо, рекомендується знизити його споживання. Це можна зробити не різко, а поступово. Через деякий час ви зможете вирішити для себе, чи варто вам взагалі відмовитися від м’яса чи є його іноді і в малих кількостях. Багато людей переходять на рибу і м’ясо птиці. Однак якщо ви будете їсти стільки ж риби і м’яса птиці, скільки їли раніше «червоного» м’яса, це не зможе реально поліпшити якість вашого харчування або ваше здоров’я. Людям типу Вата найкраще повністю виключити з харчового раціону кофеїн. Кофеїн для Вата все одно що ракетне паливо. Кофеїн стимулює симпатичну нервову систему і активізує функцію надниркових залоз. Образно можна сказати, що люди типу Вата і без того перебувають на півдорозі до космосу. Споживання кофеїну здатне тільки погіршити стан Вата. Організм людей типу Капха здатний краще справлятися з кофеїном, але все одно це не найкраще, що потрібно організму.

Включення в харчовий раціон очищеного топленого масла з молока буйвола (ДХІ). Рекомендується включити ДХІ в повсякденне дієту. Це масло можна їсти з хлібом, зерновими, овочами і т. д. Гхи можна придбати в багатьох магазинах натуральних продуктів або приготувати в домашніх умовах. Увага: людям, у яких існує проблема чи є підозра на проблему з високим рівнем ліпідів (високим рівнем холестерину), слід обмежити споживання ДХІ. Імбир в харчовому раціоні. Імбир можна з успіхом використовувати людям більшості тілесних типів, головне – знати, як правильно його застосовувати. Імбир є теплою спецією, тому він дуже добре підходить для типу Вата. Найкраще їсти свіжий імбир. Його можна використовувати при приготуванні різних страв. Можна також очистити імбир, нарізати на скибочки і прокип’ятити на повільному вогні в відфільтрованої воді. У вас вийде зігріваючий, цілющий імбирний чай. Пам’ятайте, що для типу Вата рекомендується наступне співвідношення білків, вуглеводів і жирів у харчовому раціоні:

20% білків; 40% вуглеводів; 40% жирів.

З цією статтею також читають: