Раціон харчування для здоров’я Ваших очей

Раціон харчування для здоров’я Ваших очей Щоб око радів

Відомо, що морква і чорниця – головні продукти, відповідальні за хороший зір. Які ще продукти корисні для очей і чим обумовлена??ця користь? ПРИНЦИП, який лежить в основі харчування для очей, дуже простий: потрібно їсти якомога більше продуктів, що містять вітаміни А, С і Е.

Вітамін А. Надзвичайно важливий для зору, так як є складовою частиною пігменту сітківки ока. Недолік цього вітаміну викликає «курячу сліпоту» (зір слабшає в сутінках і з настанням темряви). Проте регулярне надходження його в організм необхідно при будь-яких порушеннях зору. Саме великий вміст вітаміну А робить моркву настільки цінним продуктом для очей. Цей овоч – рослинний джерело бета-каротину, який в організмі перетворюється в той самий вітамін А. Менш відомо те, що в жовтому болгарському перці і авокадо його значно більше, ніж у моркві. А лідером за цим показником є??абрикос. Причому корисний він як в свіжому, так і в сушеному вигляді. Добова доза вітаміну А міститься в 2 яєчних жовтках.

Вітамін С. Навіть в одного і того ж людини, ідеально бачить або короткозорого, зір може коливатися як протягом дня, так і протягом року і залежати від стану здоров’я, від тиску, який, в свою чергу, пов’язано з кровообігом. Тому очей не можна розглядати як ізольований орган. При високому тиску кровопостачання сітківки виявляється не в нормі. Отже, стан очі пов’язано в першу чергу з кровоносними судинами. А головний захисник судин – це вітамін С. Ось чому він такий важливий для здоров’я очей. Оскільки їм дуже багата чорниця, в сезон потрібно з’їдати не менше 10 склянок свіжих ягід. Чорниця, протерта з цукром, підтримає зір взимку. Добова доза вітаміну С міститься в одному апельсині.

Вітамін Е. Це сильний антиоксидант – речовину, яка знижує ризик передчасного старе ня тканин ока, появи дистрофічних змін сітківки і райдужної оболонки. Регулярний прийом цього вітаміну протистоїть також загрозу появи очних пухлин. Зараз у великих універсамах можна купити проростки пшениці та жита. Одна столова ложка подрібнених проростків містить добову дозу третього «очного» вітаміну. Крім того, її можна отримати з 50-100 г фундука або бразильського горіха.

Про нюанси дієти для очей розповідає лікар офтальмологічної клініки «Ексімер» Інна Львівна Савельєва.

Чи можна вилікувати очні хвороби за допомогою вітамінів?

Твердження про те, що здоров’я очей досягається якої спеціальної дієтою, невірно. Тому що стан ока визначається при народженні людини і характеризується анатомічними особливо-стями. Щоб око добре бачив вдалину, він повинен мати певну довжину – приблизно 24 мм. Якщо ця довжина більше, очей стає короткозорим, якщо менше – далекозорим. Людей, у яких співмірна форма очі, серед нас всього 6-7%. У решти є відхилення в ту чи іншу сторону. Посилене вживання вітамінів на нього не вплине. Вітаміни вкрай важливі, але в лікуванні очних хвороб не можна сподіватися тільки на них.

Чи справедливо в такому разі говорити про те, що певні продукти здатні поліпшити зір?

Так, це відповідає дійсності. Постійне вживання продуктів, які містять вищезгадані вітаміни, покращує зір «на одну або дві строчки», тобто на 7,0-20%. Тут важливо не кількість споживаних за один раз вітамінів, а регулярність їх отримання, оскільки відомо, що вітаміни потрібні людині тільки в розмірі добової норми. Все, що організм отримує понад те, з нього виводиться. Запасати вітаміни, на жаль, ми не можемо, тому тим, у кого проблеми із зором, потрібно будувати свій раціон таким чином, щоб у ньому постійно були продукти, багаті кальцієм, цинком, вітаміном А, С і Е.

перше, і це найголовніше, потрібно робити перерви в роботі, давати очам відпочити, відходити від комп’ютера і дивитися вдалину – у вікно, вглиб коридору. По-друге, в цей час було б корисно з’їсти моркву, апельсин чи випити склянку соку. Морква в цьому плані зручна тим, що її завжди можна взяти з собою. Навіть якщо з’їсти яблуко, це буде корисно для очей, оскільки цей фрукт містить пектини, важливі для роботи судин. Що стосується впливу будь-яких напоїв, як позитивного, так і негативного, то воно відсутнє. Всупереч думці деяких дієтологів, чай, кава і алкоголь прямо не здатні надавати яке-небудь вплив на очі.

Які мікроелементи важливі для здоров’я очей? Катаракта частіше розвивається у людей з недоліком цинку.

У ті часи, коли господині користувалися оцинкованої посудом, було набагато менше випадків цього захворювання. Цинк попереджає старіння кришталика. У зв’язку з цим корисно щодня вживати продукти, що містять його, – гарбуз, печінка, мізки, рибу. Гарбуз взагалі рекомендується їсти якомога частіше всім, у кого поганий зір.

Але також обов’язково постачати в організм їжу, багату кальцієм, щоб зовнішня оболонка ока (склери) була щільною і рівною. Основним джерелом кальцію є молочні продукти.

Дослідники з Медичної школи Гарвардського університету встановили, що лютеїн – речовина, споріднене бета-каротину, здатний накопичуватися в сітківці. Він і робить очі менш уразливими. Головні джерела лютеїну – шпинат, листовий салат, цибуля-порей, горох, яєчний жовток, червоний солодкий перець. Лютеїн скорочує ризик виникнення катаракти і є нутрієнтом, важливим для нормального зору