Підготовка до пологів: Особливості харчування по триместрах вагітності

Підготовка до пологів: Особливості харчування по триместрах вагітності Харчування під час вагітності Культура харчування Особливості харчування по триместрах

При складанні раціону слід брати до уваги звички і традиції, характер праці, різні індивідуальні особливості жінки, кліматичні умови в яких вона живе. Має значення і термін вагітності.

У першій половині вагітності йде активна перебудова організму і адаптація до нового стану. Тепер жінка підпорядкована не тільки собі, своїм бажанням і примхам, а й бажанням і потребам малюка. У цей період рекомендується перейти на низькокалорійну дієту, що включає більше фруктів, соків, відвари з сухофруктів, в тому числі з шипшини. Не забороняється і поголодувати. На самому початку вагітності рекомендуються більш часті, але менш рясні прийоми їжі. Проконсультуйтеся з лікарем про необхідність прийому мультивітамінний препаратів, один з важливих вітамінів у першому триместрі – фолієва кислота.

У другій половині вагітності калорійність їжі можна підвищити. Жінка повинна підійти до пологів фізично міцною, що не виснаженою. Починаючи з другої половини вагітності їй рекомендується збільшити фізичну активність (виконувати вправи, що готують м’язи і зв’язки до пологів, відвідувати басейн, більше рухатися, бувати на свіжому повітрі), а все це вимагає сил і енергетичних витрат. Оскільки тваринні білки довше затримуються в шлунку, надаючи збудливу дію на нервову систему, м’ясо і рибу краще їсти в першій половині дня, на сніданок і обід, а на вечерю готувати молочно-рослинні страви: сирники, сирно-овочеві запіканки, тушковані овочі. Якщо в першій половині вагітності можна іноді з’їсти смажене м’ясо, то в другій половині смаженого краще уникати (можливо появу печії). Намагайтеся звести до мінімуму прийом консервів, копченостей, соленостей і маринадів, а також гострих приправ і жирної їжі, сосисок, ковбас…

Починаючи з середини третього триместру рекомендується зменшити калорійність їжі в основному за рахунок кондитерських і борошняних виробів, менше вживати жирного м’яса, жирів, у тому числі жирних сортів сиру, сметани. Особливо це важливо, якщо жінка трохи переношує дитини! Бажано перед пологами трохи скинути вагу, це збільшить гнучкість і еластичність м’язових волокон. У пологах беруть участь м’язи, а не жирова тканина.

Про правильне наборі харчових продуктів можна судити по загальному стану (відчуття бадьорості, легкості), по аналізах (особливо звертайте увагу на аналізи сечі, крові, на артеріальний тиск), по збільшенню маси вагітної. Однак вага – це не головний показник нормально протікає вагітності, набагато важливіше ваше самопочуття. Пам’ятайте, що питома вага мами складається з декількох компонентів, а вони (компоненти) у всіх дуже індивідуальні. Проте намагайтеся не перевантажувати організм, не переїдати!

Збільшення ваги мами складається з наступних компонентів:

дитина 3,0-3,5 кг

матка 800 г

об’єм крові 1,3-1,8 кг

рідина, жир, тканина грудей 4,5 кг

плацента 450 г-800 г

амніотична рідина 900 г