Міфи про шоколад: чи можна на ньому схуднути і чи багато в ньому користі? | Харчування і дієти | Кухня | Аргументи і Факти

Міфи про шоколад: чи можна на ньому схуднути і чи багато в ньому користі? | Харчування і дієти | Кухня | Аргументи і Факти Міфи про шоколад: чи можна на ньому схуднути і чи багато в ньому користі?

Чи можна «підсісти» на шоколад?

Скажімо так, його можна любити: можна їсти кожен день або зажовивать їм стрес і нудьгу, можна не мислити свій обід без шоколадного десерту в кінці – але стати шокоманом проте не можна, вважають учені. Принаймні, жодних доказів того, що шоколад викликає залежність, немає. У ньому справді містяться деякі компоненти, здатні вплинути на стан нашого мозку – триптофан, тирамін, канабіноїди, – але їх не більше, ніж у багатьох інших продуктах. У яйцях, наприклад, того ж триптофану навіть більше, ніж в шоколаді, однак над питанням яйцезавісімості ніхто поки не замислювався.

Правда, що шоколад підвищує настрій?

Почасти, так. Але тільки частково. Раніше шоколад беззастережно вважався мало ані панацеєю від депресії – мовляв містяться в ньому, сприяють виробленню гормону щастя серотоніна, покращують самопочуття, додають бадьорості і ясність розуму. Але німецькі дослідники спростували цю теорію, довівши, що таких речовин в шоколаді знову ж таки не більше, ніж в інших продуктах. Так що вплив шоколаду на ваш настрій – не більше і не менше, ніж вплив будь-якого іншого солодкого. Більше того: медики також виявили, що чим більше шоколаду ми їмо, тим менше задоволення від нього отримуємо. У цьому аспекті пристрасть до шоколаду дійсно схоже на наркоманію.

З іншого боку, шоколад може мати якийсь стимулюючий ефект на серцево-судинну і нервову систему за рахунок вмісту невеликої дози кофеїну – але тільки гіркий. Молочний шоколад деякі дієтологи називають, навпаки, заспокійливим засобом.

Чого в ньому корисного?

Один з найбільш корисних компонентів шоколаду – це какао-боби. Сирий продукт містить величезну кількість антиоксидантів, що захищають наш організм від серцево-судинних захворювань, діабету і навіть раку. Вони перешкоджають утворенню тромбів і роблять кровоносні судини більш еластичними. Какао масло, на відміну від багатьох інших кондитерських жирів, не підвищує рівень холестерину, а за деякими свідченнями, навіть знижує.

АЛЕ. Якщо на упаковці у складі шоколадки значаться какао-масло, знайте: ніяких антиоксидантів в ній не залишилося. І навіть якщо ви купуєте гіркий шоколад з високим вмістом какао-порошку, ніхто не зможе вам гарантувати, що в процесі обробки бобів від містяться в них антиоксидантів небудь залишилося.

Чи корисний білий шоколад?

Ні, в нього додають тільки какао-масло, в якому, як ми знаємо, антиоксидантів немає.

Чи можна їсти шоколад кожен день?

Можна і, як вважають деякі дієтологи, навіть потрібно. 10-40 грамів шоколаду в день будуть незайвої добавкою до вашого раціону, хоча і не обов’язково корисною: ви можете не отримати ні грама антиоксидантів, зате задовольните свою потребу в солодкому.

Але намагайтеся не захоплюватися. Порція побільше (стандартна плитка важить 100 грамів) загрожує вам зайвими кіло. Звичайно, від одного разу нічого страшного не трапиться, але от балувати себе таким десертом щодня не варто.

Чи можна схуднути на шоколаді?

Теоретично, можна. Існує навіть спеціальна шоколадна дієта. проте розглядати її як універсальний спосіб схуднення не можна. Справа в тому, що будь-яка дієта, в основі якої лежить споживання солодкого, розрахована на те, що окрім основного продукту (шоколаду), ви не будете їсти більше нічого. Та й то, в добу дозволено вам з’їдати не більше 100 грамів шоколаду. Так що перш ніж пускатися у всі тяжкі, гарненько подумайте: чи зможете ви протриматися на одній плитці шоколаду цілу добу?

Загалом, дієта дуже голодна і всидіти на ній важко. Багато інших дієти, засновані на збалансованому харчуванні, пропонують аналогічне за калорійністю меню, зате дозволяють їсти набагато ситніше.