Лужна дієта: стежимо за рівнем pH

Лужна дієта: стежимо за рівнем pH Рецепти оптимального pH

Нормальний рівень кислоти в організмі (або по-іншому pH) коливається від 7,35 до 7,5, тоді як нейтральним рівнем кислотно-лужного балансу вважається позначка 7. Як відомо, всі продукти харчування мають лужну або кислотну основу, і природно, на організм людини вони надають прямо протилежну дію. Дієтологами встановлено, що в раціоні середньостатистичного європейця присутня велика кількість кислотної їжі.

На думку багатьох фахівців, подібна незбалансованість у харчуванні призводить до ослаблення загального стану організму і розвитку хронічних захворювань. Лужна дієта є свого роду лікувальним харчуванням, вона створює в організмі доброчинну лужне середовище, налаштовує організм на потрібний лад.

Переваги лужного раціону харчування

    Багато іменитих дієтологи впевнені, що дотримання лужної дієти знижує ризик виникнення ракових захворювань, серцевих хвороб і м’язових болів. Даний режим харчування робить упор на здорову їжу, і тому ефективно бореться з апатією і підвищеною стомлюваністю, запобігає раннє старіння організму. Меню такої системи харчування допоможе нормалізувати вагу і благотворно позначиться на стані шкіри.

Раціон

До продуктів даної дієти можна сміливо віднести практично всю рослинну їжу, а саме:

    Морква, стиглі банани, ягоди, часник, авокадо, селера, фініки. Дані продукти мають pH рівний 8. Вони впливають на кислотну їжу і приводять її pH до лужного рівня, а також роблять благотворний вплив на весь організм, нормалізує тиск. Абрикоси і солодкі яблука також мають pH-рівень на позначці 8,0. Дані продукти містять безліч корисних ферментів і налагоджують гормональний фон. Солодкі груші та виноград, сливи, ананаси, маракуйя, родзинки та овочеві соки мають pH рівний 8,5. Дані продукти містять антиоксиданти. Вони чудово очищають організм і нормалізують склад крові. Фруктові соки і цикорій. Дані продукти насичені потужними антиоксидантами – флавоніди, їх pH дорівнює 8,5. Спаржа, водяний крес, морські водорості – 8,5 pH. Дана група продуктів вважається унікальною за здатністю перетворення кислоти в луг. Диня, лайм, папайя, манго, петрушка – вони чудово чистять кишечник, нирки, печінку. Рівень pH даних продуктів 8,5. Агар-агар (рослинний желатин) – багатий клітковиною, залізом і кальцієм, має рівень pH на позначці 8,5. Лимон (його pH – 9,0). Як би не здавалося це дивним, але даний фрукт сприяє утворенню лужний, а не кислого середовища. Лимон славиться своїми імуномодулюючими властивостями, чудово чистить печінку. Кавун (pH – 9,0) – чудово чистить організм, а крім того, є джерелом вітаміну С, бета-каротину, лікопіну. Кайенский перець ефективно усуває вільні радикали, благотворно впливає на кишкову функцію і ендокринну систему. PH кайенского перцю – 8,5.

Основні правила

    Намагайтеся розподіляти свій щоденний раціон таким чином: 80% – лужні продукти, 20% – кислотні продукти. Перестаньте кудись поспішати під час їжі, ретельно пережовувати кожен шматочок. Запам’ятайте, що перед проковтуванням шматка, його необхідно прожувати мінімум 30 разів. Після 19-00 заборонено їсти будь-яку їжу. Включіть у свій сніданок будь зелений або жовтий овоч. Продукти лужної дієти вживайте в сирому або відвареному вигляді. Після прийому їжі дозволено пити трав’яні чаї. Для приготування страв використовуйте лише рослинні олії (соняшникова, оливкова, соєва, арахісова) без додавання хімічних добавок. Сухофрукти і дозволені фрукти можуть бути як самостійною стравою, так і доповненням до інших продуктів. У невеликих кількостях можна ласувати натуральними солодощами: медом, коричневим цукром, кленовим сиропом, неочищеної патокою. Не більше 3 разів на тиждень вживайте зернові продукти. В обмежених кількостях допустимо вживати пісні види м’яса: телятину, яловичину, баранину, курчати і індичку. Рибні страви можна їсти не більше 2-3 разів на тиждень. Між їжею пийте воду, свіжовичавлені соки, будь трав’яні чаї.

Загальні рекомендації

Дієтологи радять дотримуватися лужну дієту не більше 3-4 тижнів – саме за цей час можна очистити системи організму від кислотних відходів та налагодити його діяльність. Якщо в перші дні дієти самопочуття кілька погіршиться, не варто переривати дієту. Легке нездужання лише свідчитиме про початок чистки організму.

Щоб нормалізувати показники кислотно-лужного балансу, зведіть до мінімуму споживання їжі з високим вмістом кислоти. До цієї категорії можна віднести більшу частину м’ясних продуктів, рибу, яйця, консерви, молочні продукти і масло. Також в даній категорії належать такі продукти як білий рис, горох, боби, чай, кава, газовані напої та алкоголь. Також стримайте свої апетити щодо солодких продуктів, арахісу та кешью.

Рецепт «лужного» салату

Інгредієнти: огірок, помідор, перець, брокколі, цибуля, шпинат, салат-латук і авокадо. Можна додати м’яту і нут (турецький горох) для посилення аромату. Для додання страві ще більш вишуканого смаку, приправте салат ячменем, часником, базиліком і лемонграсом, а для заправки змішайте чайну ложечку оливкового масла з соком лайма чи лимона і збризніть овочі.

Як бачите, не такою вже складною є лужна дієта: рецепти даного режиму харчування допоможуть не тільки нейтралізувати кислотний рівень, але й додадуть сил і бадьорості духу.

Зверніть увагу!

    Так як при лужної дієті обмежується споживання м’ясних і молочних продуктів, поповнюйте недолік протеїну в меню за рахунок мигдалю і волоських горіхів. Перед початком даної дієти проконсультуйтеся зі своїм лікуючим лікарем.

Так чи ефективно лужне харчування…

Відомий дієтолог Стефані Вангснесс з Міжнародного інституту раку впевнена, що лужна дієта може і не принести бажаного ефекту. Вона впевнена, що кислотно-лужний баланс і раціон харчування – речі не завжди взаємопов’язані, тоді як на рівень pH-балансу впливають навіть такі, здавалося б, «непримітні» чинники, як видільна система і частота дихання. Вангснесс вважає, що змінити індивідуальний рівень pH на тривалий час неможливо.