Льняна олія для схуднення. | 40 КГ | ВКонтакте

Льняна олія для схуднення. | 40 КГ | ВКонтакте

Льняна олія: склад, лікувальні властивості, протипоказання

Льняна олія отримують з насіння льону. Корисні і з медичної точки зору цілющі властивості обумовлені наявністю в його складі поліненасичених жирних кислот (ПНЖК). ПНЖК необхідні для хорошої працездатності і нормальної діяльності серця і судин.

До них відносяться Омега-3, Омега-6, Омега-9-жирні кислоти, які беруть участь в обміні речовин. Олія з насіння льону – це чемпіон за змістом Омега-3. Цих кислот в ньому 60%. 20% міститься Омега-6-кислот і 10% – Омега-9. Якщо Омега-6 міститься і в інших рослинних оліях, то Омега-3 в такій кількості – тільки в лляній олії, натуральному риб’ячому жирі і м’ясі червоних риб: форелі, сьомги, горбуші.

Оливкова олія містить менше 1% Омега-3, а інші масла (гарбузове, кукурудзяна, кунжутне, арахісове) – близько 1% цієї жирної кислоти. Соняшникова олія взагалі не містить Омега-3, а Омега-6, навпаки, містить у великій кількості.

Важливо те, що Омега-3 і Омега-6 ПНЖК в лляній олії містяться в співвідношенні 1:3, яке є ідеальним для нашого здоров’я. Комплекс цих жирних кислот називають також вітаміном F. У лляній олії містяться також жиророзчинні вітаміни А і Е, які є антиоксидантами. Вони протистоять передчасному старінню організму

Дія лляної олії на організм

Льняна олія зважаючи свого складу є дуже корисним продуктом, проте має специфічний гіркуватий смак, який обумовлений наявністю Омега-3 жирних кислот. 2-3 ст. ложки цієї олії покривають добову потребу в незамінних жирних кислотах.

Його можна додавати в салати і холодні закуски, каші і сир, приймати в чистому вигляді або в суміші з іншими рослинними оліями. Овочеві салати та каші будуть корисніше і смачніше.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Масло не повинно піддаватися термічній обробці, так як при цьому жирні кислоти окислюються. Льняна олія надає комплексну дію на організм.

При його вживанні:

-Знижується рівень холестерину і тригліцеридів у сироватці крові – це можна проконтролювати, зробивши біохімічний аналіз крові до прийому масла і через 2-3 місяці. Тим самим попереджається розвиток холестеринових відкладень (бляшок) на внутрішній поверхні судин і зменшується ризик розвитку атеросклерозу;

-Поліпшується плинність крові, запобігає тромбоутворення, оскільки знижується склеювання тромбоцитів;

-Відбувається загоєння виразок у кишечнику і шлунку;

-Зменшується ризик онкологічних захворювань – раку прямої кишки та молочної залози; – Полегшується стан при менструальному синдромі та пременопаузе;

-Відновлюється репродуктивна функція і поліпшується процес розвитку сперматозоїдів; зміцнюється імунітет;

-Поліпшується функція опорно-рухового апарату і призупиняється розвиток артрозу і остеохондрозу, оскільки масло має протизапальний ефект.

Спостереження показали, що багато хворих, приймаючи лляне масло, зменшують дозу або повністю відмовляються від прийому протизапальних препаратів;

-Поліпшується робота залоз внутрішньої секреції;

-Стимулюється перистальтика кишечника і травлення, поліпшується функція печінки, особливо дезінтоксикаційна – виведення токсинів з організму;

-Нормалізується обмін жирів: спалюються насичені жири і повільно знижується вага.

Таким чином, вживання лляної олії є профілактикою серцево-судинних захворювань: інфарктів, інсультів та артеріальної гіпертензії.

Крім того, воно допомагає в боротьбі із зайвою вагою, а вітамін F називають вітаміном краси і використовують в косметичних препаратах.

Льняна олія: спосіб зберігання

Льняна олія для схуднення має бути 100% натуральним (без додавання соняшникової олії), тільки холодного віджиму. Щоб уникнути окислення жирних кислот його необхідно зберігати з добре закритою кришкою в холодильнику. Окислені жирні кислоти здатні викликати пухлинні захворювання. Після відкриття пляшки зберігання в холодильнику не повинно перевищувати 1 місяця.