Лікувальне харчування при холециститах

Лікувальне харчування при холециститах Лікувальне харчування

Досить ефективна терапія холецистит-тов, як гострих, так і хронічних, досягається при непользованіі комплексних методів ліку-ня, що включають лікувальне харчування, антибакте-ріальну терапію за показаннями засоби, що впливають на моторну функцію і тонус желч-ного міхура. У різні періоди хвороби до ле-чебной харчування висуваються різні вимоги.

За допомогою дієти можна створити спокій пошкодженому органу або, навпаки, підсилити його діяльність, посилити скоротливу і рухову функцію жовчного міхура, про-процес жовчовиділення.

Лікувальне харчування при гострому холециститі. Харчовий режим у гострий період хвороби ост-рий холецистит або загострення хронічного холециститу будується з розрахунком максималь-ного щажения всієї травної системи. З цією метою в перші дні хвороби реко-дметься введення тільки рідини. Призначають тепле пиття (неміцний чай, мінеральна во-да навпіл з кип’яченою водопровідною, солодкі соки з фруктів і ягід, розлучений-ні водою, відвар шипшини) невеликими порціями.

Через 1-2 дні (залежно від зменшення гостроти больового синдрому) призначають у обмежених кількості протерту їжу: слизу-стие і протерті супи (рисовий, манний, Вівсяно-ний, протерту кашу (рисова, вівсяна, ман – ная), киселі, желе, мус з солодких фруктів і ягід. Далі в дієту включають нежирний сир, нежирне м’ясо в протертому вигляді, приготоване на пару, нежирну відварну рибу. Роздільна-шают білі сухарі. Їжу дають невеликими порціями (5-6 разів в день).

Через 1-2 дні (залежно від зменшення гостроти больового синдрому) призначають у обмежених кількості протерту їжу: слизу-стие і протерті супи (рисовий, манний, Вівсяно-ний, протерту кашу (рисова, вівсяна, ман – ная), киселі, желе, мус з солодких фруктів і ягід. Далі в дієту включають нежирний сир, нежирне м’ясо в протертому вигляді, приготоване на пару, нежирну відварну рибу. Роздільна-шают білі сухарі. Їжу дають невеликими порціями (5-6 разів в день).

Через 5-10 днів після початку хвороби призначають дієту № 5а:

Їжу готують в основному в протертому вигляді. Виключають смажені продукти. Прийом їжі дробовий (5 разів на день). Їжу дають в теплому вигляді, холодні страви виключають. Можна раз-вирішити вегетаріанські супи (1 / 3 тарілки) з про-тертими овочами або крупами, молочний суп. Нежирні сорти м’яса у вигляді суфле, кнелей, парових котлет, курку можна дати шматком, але у відварному вигляді. Риба дозволяється свіжа нежирних сортів у відвареному вигляді, сир НЕ-кислий (краще домашнього приготування), білкові омлети, молоко, негострі сорти сирів, вершкове масло. Овочі призначають в сирому протертому вигляді. Рекомендуються стиглі і слад-кі фрукти і страви з них. Хліб тільки білий, підсушений.

Виключають з раціону бобові (горох, че-чевіца, квасоля), овочі та зелень, багаті ефірними маслами (часник, цибуля, редис, редька).

при зникненні всіх гострих явищ через 3-4 тижнів. допускається переведення хворого на дієту № 5:

дозволяють ті ж страви, але вже в непротертом вигляді. Протирають тільки жилаве м’ясо і. овочі, дуже багаті клітковиною (капуста, морква, буряк). Смажені продукти виключають. Можна давати страви з тушкованих продуктів, а також у запеченому вигляді (після попереднього відварювання). Кількість жирів в дієті дово-дять до фізіологічної норми, 1 / з жирів дають у вигляді рослинного масла. Рослинна мас-ло (оливкова, соняшникова, кукурудзяна) до додають в салати, в овочеві й круп’яні гар-ніри. Поряд з білим хлібом (200 г) доз-шают невеликі кількості житнього сіяного, з борошна шпалерного помолу (100 г).

Лікувальне харчування поєднується з призначенням антибактеріальної терапії, спазмолітичних засобів і дотриманням постільного режиму.

Лікувальне харчування при хронічному холе-циститі. Значення лікувального харчування в терапії хворих з ураженням печінки і жовчного пу-зирян особливо зростає при хронічних холециститах. Правильне харчування може забезпе-чити тривалий стан ремісії. Порушен-ня харчового режиму, якісні та колі-зняні його відхилення можуть викликати загострень хвороби. Серед причин, що сприяють загостренню хронічного холециститу, одне з перших місць посідає вживання жирної і гострої їжі, алкоголю, холодних і газують-ванних напоїв і ін Неправильне харчування є також однією з причин переходу ост-рого холециститу в хронічний.

Дієта для хворих на хронічний холецистит-том поза періодом загострення будується з таким розрахунком, щоб її основні компоненти об-Лада активним впливом на жовчовидільну функцію, перешкоджали застою жел-чи. Призначувана дієта також повинна надавати стимулюючий вплив на секреторну і мо-уторовану функції кишечника. При схильності до проносу дієта повинна бути відповідним чином змінена.

Хворим на хронічний холецистит реко-дметься часте дробове харчування в одні і ті ж години, що сприяє кращому відтоку жовчі. Рясна кількість їжі порушує ритм від-ділення жовчі і викликає спазм жовчних шляхів. Рефлекторно може наступити спазм прівратную-ка, порушується нормальна секреторно-моторна діяльність кишечника. Звідси часте виникнення болів і різних видів дис-пепсі після рясної їжі.

Основним дієтичним вимогам для хворих на хронічний холецистит відповідає дієта № 5. Жири переважно вводити у вигляді рослинних масел, перш за все через їх хорошого жовчогінного дії. При Хроні-чеських холециститах, що протікають з желчезастойним синдромом, рекомендується збільшувати вміст жиру в дієті до 100-120 г за рахунок рослинних олій (1 / 2 від загального коли-пра жиру). Цей варіант дієти сприяє активації жовчовиділення, покращує печінково-кишкову циркуляцію з’єднань, входячи-щих до складу жовчі, підвищує її бактерицид-ні властивості і рухову функцію кишечнику-ника, сприяє виведенню холестерину з кишечника з випорожненнями.

Жовчогінну дію рослинних олій може служити протипоказанням до їх вве-дению і дієту хворим жовчнокам’яної хворобі. У цих випадках активація функціональної діяльності жовчовидільну системи може супроводжуватися нападом жовчної ко-лики. Для хворих такого профілю призначають дієту зі звичайним співвідношенням тваринного і рослинного жиру.

З жирів тваринного походження реко-мендується вершкове масло як найбільш легко перетравлюються і усмоктуване. Тугоплавкі і трудноперевариваемие жири (сало, лярд, жирні сорти м’яса і риби) погано переносяться при хронічному холециститі, викликаючи загострений-ня хвороби.

Питання про введенні в дієту яєць повинен ре-шаться індивідуально . Яйця є цінним харчовим продуктом, мають активну жел-чегонить дією, підсилюють моторну функ-цію жовчного міхура, у зв’язку з чим показано їх введення в дієту хворих на хронічний холе-циститом. У той же час наявність цих властивостей провокує у деяких при вживанні яєць виникнення болю, що змушує в таких випадках обмежувати їх введення в дієту.

Овочі, фрукти та ягоди надають викличу-яке дає дію на секрецію жовчі і інших травних соків, сприяють устране-нию запорів . Можна рекомендувати морква, кабачки, томати, цвітну капусту, виноград, кавун, полуницю, яблука, чорнослив і ін жовчовидільної діяльність особливо усі-ливается при одночасному введенні овочів з рослинними оліями. Тому реко-дметься вживати салати з рослинною мас-лом і т. д. У дієті повинні бути присутніми пшеничні висівки в чистому вигляді або у складі спеціальних сортів хліба.

При холециститах, що протікають з проносами . овочі і ягоди вводять в дієту у вигляді соків, краще розбавлених навпіл водою, або в про-тертому вигляді. У цих випадках перевага від-дають сокам, що містить дубильні речовини (чорниця, айва, гранати та ін.) Овочі, багаті ефірними маслами (редис, редька, ріпа, цибуля, часник), так само як і щавлевої кислотою (ща-вель, шпинат), погано переносяться хворими внаслідок їх дратівної дії на слі-зистой оболонку травного тракту.

Також:

  • холецистит і часник
  • яки лики вживати при запаленни жовча
  • яки ликы прыйматы при гострому холецыстыти