Клітковина для схуднення / Як стати стрункою

Клітковина для схуднення / Як стати стрункою Клітковина для схуднення

Вперше клітковину з магазину я стала приймати, коли у мене було загострення гастриту і лікар заборонила їсти овочі та фрукти. Від них у мене сильніше болів шлунок. Але… перестала їсти природну клітковину, і почалися проблеми іншого характеру. Ось тут мені і порадили клітковину «з коробочки», яка продається у звичайних гастрономах.

То-то було радості, коли я дізналася, що крім користі для травлення клітковина ще й допомагає схудненню. Але про все по порядку.

Для чого людині клітковина?

Взагалі, клітковина – це рослинні волокна, які містяться в овочах і фруктах. В організмі людини клітковина, змішана з рідиною, перетворюється на якусь подобу желе, де починають розмножуватися корисні бактерії.

Ці бактерії як раз і складають нормальну мікрофлору кишечника, яка потрібна для хорошого травлення. Ось чому гастроентерологи в один голос твердять про необхідність з’їдати стільки-то овочів і фруктів на день.

Але не тільки в цьому користь клітковини! Ось часто говорять: їжте живі вітаміни, підвищуйте імунітет. Так, звичайно, в овочах і фруктах знаходяться вітаміни, які потрібні для підтримки імунітету.

Однак відомо й інше – велика частина нашого імунітету виробляється в кишечнику. Звідси чим здоровіше кишечник, тим міцніше імунітет. І клітковина в цьому процесі відіграє далеко не останню роль.

Виходить, що за допомогою клітковини ми вбиваємо – ні, краще скажу, ловимо! – Відразу двох зайців: і травленню сприяємо, і імунітет підвищуємо.

У природі клітковина у великій кількості міститься в багатьох фруктах, в бобових, морських водоростях, вівсі та ячмені.

Худнемо з допомогою клітковини

А ще одне побічна дія клітковини деякі стали використовувати найбезпосереднішим чином!

Виявляється, розбухаючи в шлунку, клітковина створює відчуття наповненості, і людині здається, що він ситий. Повірте, відчуття голоду після вживання клітковини вас наздожене набагато пізніше, ніж без неї.

Крім того, клітковина сприяє очищенню організму, допомагає і шлаки виводити, і відходам життєдіяльності трохи застоюватися.

Ці властивості природних волокон стали використовувати дієтологи. Багато дієти включають до складу природну або виділену з рослин в чистому вигляді клітковину.

Але вважається, що клітковина в чистому вигляді для схуднення набагато ефективніше, ніж та, яку організм сам добуде з овочів або фруктів. Та й мені по здоров’ю знадобилося приймати саме таку.

Я читала про дієту, яка складається майже з одного кефіру, в який додають по дві ложки клітковини при кожному прийомі, плюс дозволяється з’їсти 200 грамів будь-який інший їжі в день.

Оскільки я не любителька дієт, мені набагато більше до смаку припала інша дієта: їж все, що забажаєш, але при цьому три рази на день додавай у їжу по 2 чайних ложки клітковини.

Особливості вживання

Я пробувала два види клітковини: одна була дуже дрібна, так і називалася – порошок, друга велика, з додаванням лепехи.

В інструкції до дрібної клітковині було написано: вживати за 20 хвилин до їжі, змішану з водою. Я спробувала так один раз, більше не стала. У мене дуже сильно дерло в горлі, наче весь цей порошок осів на ньому.

Стала додавати в їжу: в супчики, рідкуваті кашки, навіть у деякі салати. А коли купила велику клітковину, то додавала частіше в кисломолочні продукти: йогурти, кефір – був у неї трохи якийсь присмак.

Сильно багато я не схудла, хвалитися не буду. Але такої мети і не ставила. Дещо зійшло на тілі – і мені вже добре! Животик значно пішов і складки на животі помітно зменшилися.

Думаю, вживати клітковину в будь-якому випадку добре – і для краси, і для здоров’я.