Клітковина для схуднення: відгуки та результати

Клітковина для схуднення: відгуки та результати Як схуднути за допомогою клітковини

Худнемо з допомогою клітковини

Клітковина для схуднення набуває все більшої популярності в якості засобу для зниження маси тіла, і, судячи з кількості позитивних відгуків в Інтернеті, вона дійсно «працює». Дійсно, що може бути простіше: додавай трохи клітковини в щоденну їжу і скидай вагу без дієт і спортзалів. Але чи так це дієво насправді, і чи немає у такого способу схуднення прихованих побічних ефектів? Давайте спробуємо розібратися.

Клітковина: що це?

Клітковиною прийнято називати саму грубу частину рослини. Вона являє собою сплетіння рослинних волокон, з яких власне і складається шкірка бобових, овочів, фруктів, насіння і листя капусти. Дієтична клітковина є складною формою вуглеводів, розщепити яку нашій травній системі не під силу. Здавалося б, навіщо ж вона тоді потрібна? Дослідження довели, що клітковина – один з найважливіших елементів у харчуванні людини.

А важлива вона тому, що значно скорочує час «подорожі» їжі по нашому організму, стимулюючи її просування в шлунково-кишковому тракті. Клітковина активізує роботу кишечника, сприяючи тим самим своєчасної очищенню організму. Якщо щодня вживати клітковину в достатній кількості, то проблем з роботою ШКТ не виникне.

Крім того, в результаті досліджень було також доведено, що груба і проста їжа з великим вмістом клітковини сприяє також нашому довголіттю і здатна поліпшити якість життя за допомогою позитивного впливу на здоров’я. Саме даний факт став причиною широкої популяризації клітковини. Проте до цих пір не всі знають, що даний продукт представлений різними видами. А види ці, в свою чергу, мають різні властивості.

У яких продуктах содержітса клітковина

Основні види клітковини Целюлоза

Даний вид клітковини міститься в капусті, висівках, непросіяного пшеничного борошні, молодому горосі, воскоподібних і зелених бобах, брюссельській капусті, брокколі, огіркової шкірці, яблуках, перцях і моркви.

Геміцелюлоза

Входить до складу висівок, неочищеного зерна (усіх злакових культур), буряка, брюссельської капусти і зелених пагонів гірчиці.

Варто відзначити, що гемицеллюлоза, як і целюлоза, активно вбирає воду, полегшуючи таким чином роботу товстого кишечника. Відбувається це за рахунок того, що всім відходам надається обсяг. А обсяг допомагає їм швидше рухатися по ШКТ, запобігаючи запори і захищаючи від таких неприємностей як спастичний коліт, дивертикулез, геморой, рак товстої кишки, варикозне розширення вен.

Лігнін

Даний вид клітковини характерний для тих злакових, які найчастіше вживаються нами на сніданок. Крім того, він у великій кількості міститься у висівках і лежаних овочах. В цілому, при зберіганні овочів вміст у них лігніну істотно збільшується, а засвоюваність їх знижується. Також лігнін присутній в редисці, горосі, полуниці і зелених бобах.

Основними властивостями лігніну є:

    взаємодія його з жовчними кислотами (що в результаті знижує рівень холестерину в крові); зменшення активної засвоюваності інших харчових волокон; прискорення проходження їжі через кишечник.

Камеді

В першу чергу, в найбільшій кількості містяться у вівсяній каші та інших похідних від вівса продуктів. Також присутні в сушених бобах.

Пектин

Величезна кількість пектину можна знайти в яблуках, моркві, цитрусових. Є він у звичайній і кольоровій капусті, зелених бобах, сушеному горосі, звичайному картоплі, полуниці, суниці і навіть у фруктових напоях.

І пектин, і камеді роблять безпосередній вплив на процес всмоктування поживних речовин в шлунку і в тонкому кишечнику. Як і лігнін, вони здатні зв’язуватися з жовчними кислотами і зменшувати всмоктування жиру, що сприяє зниженню рівня холестерину в крові.

Крім того, вони здатні затримувати їжу в шлунку, продовжуючи відчуття насичення. А за рахунок того, що камеді і пектин здатні обволікати кишечник своєрідною тоненькою плівкою, після їжі всмоктування цукру в кров сильно сповільнюється. А це корисно не тільки для діабетиків, а й для тих, хто хоче схуднути, оскільки потужного викиду інсуліну, провокуючого голод, так і не відбувається.

Норма споживання клітковини

Практично всі дієтологи – і вітчизняні, і закордонні – сходяться на думці, що людині на день потрібно від п’яти до двадцяти п’яти грам клітковини. В цілому, кількість даного дієтичного продукту залежить від того, наскільки уважно людина стежить за власним здоров’ям і вагою.

Клітковина і її дія на організм

В історичному аспекті варто відзначити, що наші предки, які клітковину отримували в основному з каш, могли щодня отримувати 25-60 грам клітковини. Сьогодні ж основна кількість грубих харчових волокон ми отримуємо з фруктів і овочів.

Для сучасної людини щоденна норма клітковини становить не менше сорока грам.

Вводимо клітковину в щоденний раціон

Клітковина для схуднення цілком доступна за ціною, особливо, якщо зупиняти свій вибір на пропозиціях вітчизняних виробників. Найбільш корисні варіанти, що поєднують у собі клітковину різних видів, оскільки всі вони необхідні для схуднення і правильного функціонування нашого організму.

Важливі рекомендації

    Обов’язково намагайтеся поступово збільшувати споживання клітковини в добовому раціоні до тих пір, поки в результаті, не будете з’їдати в день ту саму, розраховану фахівцями рекомендовану добову дозу. Але пам’ятайте, що одночасно необхідно збільшувати і кількість випивається води, оскільки клітковина активно її вбирає. Бажано всі фрукти і овочі їсти в сирому вигляді. Якщо термічної обробки не уникнути, то краще віддати перевагу легкій обжарюванні або ж гасінню. Під час тривалої варіння втрачається як мінімум половина корисної клітковини. Замість фрешів краще їсти свіжі неочищені (наскільки це можливо) фрукти. У свіжовичавлені соки клітковини потрапляє дуже мало, особливо, якщо стоїть функція фільтрації м’якоті. Для сніданку найбільш розумно вибирати кашу з цільного зерна. Крім того, що така їжа дає організму «довгі» вуглеводи, що наповнюють організм енергією, так у ній ще й міститься близько п’яти грам необхідної нам клітковини. Якщо ж в кашу додати свіжі фрукти, то сніданок збагатиться ще кількома грамами клітковини. Так схуднення піде більш швидко. На вашому столі обов’язково повинні бути присутніми бобові. Здобні булочки, тортики, збиті вершки і шоколадні цукерки необхідно замінити свіжими фрукти. Якщо вам більше подобається варіант схуднення з уже готовою клітковиною, то правильніше її вживати разом з якою-небудь рідиною (соком, кефіром, водою) до їжі. Як правило, в залежності від форми випуску, точні дозування прийому такої клітковини вказані на упаковці.

Ідеальна фігура

Відгуки

    Ольга, 44 роки

За численними позитивним відгуками купила клітковину з гарбуза. Знайшла в інструкції рекомендацію приймати по дві столові ложки вранці і ввечері з кефіром, соком або супом. Єдиний результат, який я відчула – налагодилася робота ШКТ. Схуднути, на жаль, не вдалося. Євгенія, 35 років

За два місяці прийому клітковини я схудла на 4 кілограми. І приємною несподіванкою стало позбавлення від вугрової висипки! Брала гарбузову клітковину по столовій ложці три рази на день.