Дієта “Жовчі”

Дієта “Жовчі” Дієта “Жовчі”

Як харчуватися з найбільшою користю для організму?

Правило 1. Для людей конституційного типу «Жовч» перш за все необхідно уникати зловживання гострої, солоної, жирної, смаженої, копченої, дуже гарячої, кислої, м’ясною їжею і міцними алкогольними напоями.

Правило 2. Їжа повинна бути доброякісною, свежеприготовленной і не дуже гарячою (краще, якщо вона буде трохи остигнула, але не холодною). Найкраща їжа – відварна, парова, тушкована, запечена в духовці або зажарена на грилі (вертелі) без масла. Страви, приготовані у фритюрі або смажені на сковороді в олії небажані.

Правило 3. У їжі повинні переважати терпкий, гіркуватий і солодкий смаки. До їжі «солодкого» смаку тибетська медицина відносить не тільки солодкі продукти, але і володіють нейтральним смаком, наприклад, молочні продукти, макарони, картопля, відварені овочі та інші.

Правило 4. Харчуватися слід помірно, невеликими порціями, але досить часто, щоб, з одного боку, не допускати переїдання, а, з іншого боку, – довгих перерв у їжі. Вживання несумісних продуктів для «Жовчі» шкідливіше, ніж для інших конституційних типів, тому його слід по можливості уникати так само, як і вживання незнайомій, екзотичної їжі (тим більше пряної і гострої).

Правило 5. Після їжі не можна відразу ж приступати до активної фізичної роботі або спортивним вправам. Приймати їжу слід в прохолодних, добре провітрюваних приміщеннях, при тьмяному, розсіяному світлі. І навпаки шкідливо харчуватися в задушливому, спекотному, задимленому приміщенні, на спеці або на осонні, під прямими променями сонця.

Правило 6. Харчування переважніше домашнє, а не ресторанне. Не слід поєднувати їжу з курінням і вживанням міцних спиртних напоїв, а також вживати протягом однієї трапези великої кількості різноманітних страв і закусок. У тибетській медицині існують і деякі рекомендації по продуктах харчування, які вироблені для кожного конституційного типу.

Кілька рекомендацій для людей конституційного типу «Жовч»:

1. Овочі та фрукти

Овочі і фрукти можна вживати сирими, вареними або тушкованими, але не смаженими і тим більше не пересмажених. Корисні відварні картопля, буряк, морква, всі види капусти, зелений горошок, кукурудза, квасоля та інші бобові, а також соя. Зокрема, рекомендується вінегрет, приготовлений без лука. Гарні також цукіні, шпинат, листовий салат і солодка паприка. Томати слід вибирати солодкі і вживати їх у свіжому вигляді, без термічної обробки. З овочів бажано скоротити споживання пекучого редису, пекучої редьки, смажених помідорів. З фруктів і ягід небажані кислі і корисні солодкі, в’яжучі або прісні: груші, солодкі яблука, хурма, черешня, персики, абрикоси, диня, виноград, манго, банани, кавуни, мандарини, солодкі апельсини.

2. М’ясо

З м’яса корисні козлятина, нежирна свинина, телятина, яловичина, м’ясо птиці у відвареному, тушкованому або запеченому вигляді. Баранина і конина не рекомендуються. Бажано уникати великого споживання копченостей, копчених і в’ялених ковбас, солонини і в’яленого м’яса.

3. Зелень

Із зелені найкраще підійдуть петрушка і селера. Менш корисні кріп і кінза (коріандр), споживання яких бажано скоротити.

4. Напої

Пити слід в достатній кількості, уникаючи тривалих перерв у питво. Краще, якщо напої будуть кімнатної температури – не холодно і не гарячими. Охолоджені напої припустимі в спеку, а в зимовий час від них краще утриматися. Найкорисніше – це пити трав’яні чаї, фруктові соки, какао на молоці, фруктові і ягідні компоти і морси, які повинні бути досить солодкими (не кислий). Корисні також молочні напої: молоко, кефіри, кисле молоко, ряжанка і т. д. Кава і чай не повинні бути обжигающе гарячими. У помірній кількості вони не зашкодять, їх можна пити солодкими або без цукру. З алкогольних напоїв рекомендуються старі, витримані червоні вина терпкого і гіркуватого смаку, а також напівсолодкі вина (червоні або білі). Кислі і кріплені вина не корисні. Ще менше користі принесуть міцні спиртні напої: горілка, коньяк, віскі, джин і т. д, від яких краще відмовитися зовсім.

5. Риба

Рибу можна вживати будь-яку – варену, парову, тушковану, свіжу малосольну, а також рибні пироги. Менш корисна смажена риба і гострі рибні страви. Тим більше, потрібно утриматися від в’яленої, копченої, солоної риби і рибних консервів. Те ж стосується і будь-яких морепродуктів.

6. Яйця

Яйця краще вживати у вигляді омлету з вершками, сиром і овочами або в сирому вигляді. Варити їх краще всмятку. Яйця «круто», так само, як і яєчня з солоним або копченим беконом не рекомендуються. Потрібно враховувати, що яйця вважаються важким для перетравлення продуктом, тому ними не слід зловживати.

7. Крупи

З круп хороші будь: рисова, манна, вівсяна, пшоняна, гречана. Їх можна варити на воді, на пару або на молоці. Корисні молочні манна, рисова і пшоняна каші з додаванням або без додавання вершкового масла і цукру. Найкорисніша каша – вівсяна, так як овес сприяє зниженню рівня холестерину в крові і служить профілактиці атеросклерозу. Люди конституційного типу «Жовч» найбільш схильні до серцево-судинних захворювань, тому для них така профілактика особливо актуальна.

8. Солодке, десерти, випічка

Трапезу добре закінчувати солодким десертом. Солодке (цукерки, кондитерські вироби) не вредно для Жовчі, а в багатьох випадках навіть корисно: наприклад, якщо ви з’їли що-небудь гостре або солоне, довго перебували на спеці або в задушливому, спекотному приміщенні. Єдине, за чим потрібно стежити – щоб солодощі були жирними і не були приготовлені у фритюрі. З кремів переважні сирний, заварний, вершковий або вершково-сирний, а не масляний. З десертів найкраще підійдуть збиті вершки з ягодами і фруктами, фруктові, вершкові і сирні десерти і муси, некислі варення, джеми, желе, шоколадні вироби, вироби з солодкого сухого тіста або бісквіта (наприклад, бісквітні рулети з джемом). Вироби з пісочного або прісного тіста небажані. У хлібі можна себе не обмежувати, але віддавати перевагу білому хлібу і булкам, а не кислого житньому і не пряному.

9. Супи

Супи не повинні бути гострими, жирними і дуже наваристими. Краще варити їх на курячому або овочевому бульйоні, можна на яловичому і небажано – на баранячому. При цьому кількість м’яса в бульйоні не повинно бути великим, а овочева частина повинна значно перевищувати м’ясну. Гарні будуть нежирний борщ, борщ, щі з свіжої капусти, домашня локшина, картопляний суп (без копченостей), супи-пюре (вершковий, грибний, овочевий), молочний суп (рисовий або локшина). Краще, якщо суп буде трохи остиглим, не гарячим.

Крім дотримання загальних рекомендацій з харчування саме для конституційного типу “Жовч”, необхідно обов’язково враховувати індивідуальні особливості організму, наявність супутніх захворювань, спосіб життя та інші чинники. Лікарі нашої клініки індивідуальні рекомендації з харчування розробляють в процесі лікування. Для визначення загального стану, дисбалансу в організмі, наявність захворювань, причину існує послуга безкоштовна консультація.