Дієта стіл 8 для людей, які страждають порушенням обміну речовин і ожиріння. Стіл 8 також підходить для тих, хто має згубну звичку до переїдання. Меню і правила дієти «стіл 8»

Дієта стіл 8 для людей, які страждають порушенням обміну речовин і ожиріння. Стіл 8 також підходить для тих, хто має згубну звичку до переїдання. Меню і правила дієти «стіл 8». Дієта «Стіл 8»: особливості лікувального харчування при ожирінні і порушеннях обміну речовин

Незважаючи на те, що при лікувальному харчуванні на дієті «Стіл 8» необхідно строго стежити за калорійністю страв, навіть при такому жорсткому обмеженні можна смачно і різноманітно готувати. Головне – не допускати в раціон зайвих жирів і швидких вуглеводів.

Особливості дієти

Показання . дієта 8 прописується людям з порушеннями обміну речовин, а також страждають ожирінням і мають схильність до переїдання;

Тривалість . за призначенням лікаря;

Особливості . це низькокалорійна дієта з різким обмеженням кількості споживаних вуглеводів і солі; крім того, обмежуються також і тваринні жири в раціоні; відчуття ситості при малокалорійні меню досягається за рахунок вживання клітковини;

Енергетична цінність . 1800 – 2000 кЯ;

Обсяг рідини в день . 1 – 1,5 л;

Найкращий тип приготування . варіння, тушкування, запікання і приготування на пару;

Частота харчування . 4-5 разів на день;

Дієта «Стіл 8»: поради і заборони

М’ясо, птиця, риба. Страви, що містять тваринні жири, слід вживати помірно – не більше 150 г на добу. Дозволяється: низькокалорійне м’ясо (яловичина, телятина, кролик, індичка і м’ясо курки). А також нежирні сорти риби: тріска, пікша, хек, минтай, окунь, щука та ін М’ясо та рибу можна варити, тушкувати або запікати. Крім того, вітається приготування в пароварці.

Яйця. Можна 1-2 штуки в день («в мішечок», круто, у вигляді омлетів і т. п.)

Хліб і борошняне. Можна: житній та пшеничний хліб з борошна грубого помолу, висівки. Не можна: свіжу випічку, білий хліб.

Молочні продукти. У дієті «Стіл 8» допускаються будь-які молочні продукти зниженої жирності. З особливою обережністю варто ставитися до сиру (вживати можна, не мала кількість і не кожен день).

Овочі. У лікувальному харчуванні при дієті 8 овочі складають основу раціону – їх можна їсти в будь-якій кількості, і частково – обов’язково в сирому вигляді (листові салати, редис, томати та огірки, терту моркву і буряк і т. п.) Соління, квашена капуста, лечо чи кабачкова ікра, а також японський імбир і інші пряні і гострі овочі та овочеві закуски – під забороною.

Крупи. Вітаються розсипчасті каші і гарніри з гречи, перловки, ячної крупи. Тільки слід дотримуватися правила: якщо ви їсте-яку крупу, то в цей прийом їжі виключені хліб і будь-які інші борошняні вироби.

Фрукти та десерти. Слід уникати дуже солодких фруктів і ягід, наприклад: абрикоси, персики, виноград, інжир та інші. Кисло-солодкі, навпаки, повинні входити в щоденний раціон, бажано в сирому вигляді. Десерти допускаються, але бажано без вмісту цукру і жирів.

Напої. Пити на дієті «Стіл 8» можна негазовану воду, несолодкий чай і кава, будь морси і компоти (без цукру), а також фруктові та овочеві фреші, розведені водою 1:1. Солодка газована вода, какао, алкоголь – під забороною.

Додаткові заборони. У першу чергу під табу в дієті 8 потрапляють солодкі і калорійні десерти, а також гострі приправи і будь-які продукти, що стимулюють апетит. Виключити з меню слід будь копченості та напівфабрикати, фаст-фуд і молочні коктейлі. Відмовитися також доведеться від жирного сиру та сирів, від солодких йогуртів та сирків. Нечасто і в малих кількостях можна вживати рис, вівсянку, манну крупу, картоплю і бобові.

Зразок меню на день при дієті «Стіл 8»

Харчуватися слід дрібно – 5-6 разів на день. Приблизне меню на день може виглядати наступним чином:

    Перший сніданок . натуральний йогурт, паровий омлет з 2 яєць, кави без цукру; Другий сніданок . несолодкі фрукти; Обід . вегетаріанський борщ, котлети з телятини з овочевим пюре, салат з листових овочів з оливковою олією (але без оцту і солі!); Вечеря . знежирений сир з ягодами; За 3 години до сну . стаканчик натурального йогурту або знежиреного кефіру;

Корисні рецепти для дієти «Стіл 8» допоможуть урізноманітнити ваш раціон:

Салат зі свіжих овочів з бринзою

Інгредієнти: листя салату, свіжий базилік, оливки, редис, томати-черрі, огірок, 1 цибулина, кілька кубиків малосоленой бринзи; часточка лимона і 2 ч. л. оливкової олії;

Спосіб приготування:

    1 Зелень і листя салату помити і просушити. Потім руками розірвати на «клаптики». 2 Порізати приблизно однаковими шматочками томати, огірки, редис (можна додати будь-які свіжі овочі на ваш вибір). 3 Додати оливки і шматочки бринзи. Акуратно перемішайте, але намагайтеся не розчавити сир «в кашу». 4 Перед подачею скропити салат крапельками лимонного соку і додати оливкове масло. Нагадаємо, що при дієті «Стіл 8» ні солі, ні спецій додавати не дозволяється!

Тушкована телятина з морквою і сметаною

Інгредієнти: 0,5 кг дієтичної телятини, 1 велика морква, 1 цибулина, 1 ч. л. оливкової олії, півсклянки сметани мінімальної жирності, 1 ст. л. борошна, пряні трави в якості спецій, овочі для гарніру;

Спосіб приготування:

    1 Дрібно нарізати цибулю і злегка обсмажити його на оливковій олії. Додати моркву, нарізану кубиками, трохи води і пригасити близько 5 хв. 2 Шматочки телятина злегка відбити молотком, посипати пряними травами і додати в сковорідку до цибулі і моркви. 3 Як тільки м’ясо побіліє, перекласти все в сотейник або сковороду з високими бортами, додати окропу (так, щоб вода приховувало м’ясо). Через 10 хвилин додати в блюдо сметану, зменшити вогонь і тушкувати 60 хвилин. 4 У фіналі додати в блюдо борошно, згасити ще 5-7 хвилин. Потім вимкнути вогонь і потомити телятину під кришкою 10-15 хвилин. 5 Подавати зі свіжими овочами та зеленню.

Банановий чізкейк з вишневим желе

Інгредієнти: ? пачки знежиреного сиру, 2 яйця, 2 ст. л. пшеничного борошна, 2 ст. л. згущеного молока, 5-6 сильно стиглих, м’яких бананів, вишневе желе без цукру (на фруктозі або на меду), шматочок вершкового масла;

Спосіб приготування:

    1 Сир двічі протерти через сито, потім додати до нього яйця, згущене молоко і борошно, ретельно все перемішати. В ідеалі – змішати в блендері. 2 Банани розтерти в ніжне пюре і додати до сирної маси. 3 Духовку розігріти до 180 градусів. Форму для запікання змастити вершковим маслом. 4 Сирно-бананову масу викласти у форму і запікати 15 хвилин до утворення золотистої скоринки. Потім накрити форму фольгою і продовжувати випікати ще 20 хвилин. 5 Перед подачею остудити і полити вишневим желе.

Також:

  • харчування стіл8
  • чи можна їсти цибулю при ожирінні