Дієта при запорах – меню, відгуки

Дієта при запорах – меню, відгуки Дієта при запорах – меню, відгуки

Запор характеризується уповільненим або недостатнім випорожненням кишечника. Ця проблема властива багатьом людям і в основі її лежить нераціональне харчування.

Характеристики дієти

При запорах рекомендується дотримуватися фізіологічно повноцінного раціону харчування з додатковим введенням хімічних і механічних стимуляторів рухової функції кишечника. Виключенню підлягають продукти, що провокують процеси гниття і бродіння.

Виключаються з раціону речовини, що негативно впливають на стан органів жовчовиділення. Оптимальна енергетична цінність раціону: 2900-3300 ккал.

Хімічний склад дієти

• Вуглеводи – 400-450 г

• Білки – 100-120 г

• Жири – 100-110 г

Вживання кухонної солі на дієті при запорах не повинно перевищувати 8-10 г на день. Продукти відварюються, готуються на пару або запікаються (їжа не перетирається).

Продукти рослинного походження можна вживати у свіжому вигляді або після теплової обробки (перший варіант кращий). Їсти коштує 5-6 разів на день.

Що не можна їсти при запорі ?

• Вироби з листкового і здобного тіста, білий хліб, свіжа випічка

• Яйця, зварені круто або підсмажені на жирі

• Жирні сорти м’яса і птиці

• Копченості

• Консерви

• Соління

• Деякі овочі (редиска, редька, ріпа)

• Гострі приправи (гірчиця, хрін, перець)

• Кулінарні і тугоплавкі жири

• Алкоголь

Небажано вводити в раціон очищений (шліфований) рис і манну крупу.

Що можна їсти при запорі?

• Сурогатний кави

• Відвар шипшини

• Відвар пшеничних висівок

• Свіжі овочеві і фруктові соки (найбільшу користь приносять томатний, морквяний, сливовий, абрикосовий соки)

• Нежирне ацидофільне молоко, сир, сир, сметана, кисле молоко, кефір (краще вибирати одно-або дводенний напій – він послаблює)

• Розсипчасті каші

• Страви на основі круп

• Дієтичні макаронні вироби (з додаванням висівок, з житнього борошна грубого помолу і пр.)

• Яйця (1 шт. на день)

• Молочні, сметанні, овочеві, фруктово-ягідні соки

• Фрукти, сухофрукти, ягоди (найбільшу користь приносять інжир, чорнослив, слива, абрикоси, диня)

• Цукор, компоти, варення, мед. солодощі на основі фруктів

• Вимочений оселедець

Рідкий раціон при запорах

Рухова активність товстої кишки в першу чергу залежить від консистенції калових мас. Таким чином, велике значення набуває кількість і якість вживаної рідини.

При запорах найбільшу користь приносить рідина на основі овочів і фруктів (це можуть бути як соки і морси, так і настої).

Найменшу користь приносить кип’ячена вода (при кип’ятінні солі випадають в осад). Пити її в чистому вигляді не має особливого сенсу – для вирішення проблеми запорів можна вживати несолодкі овочеві відвари, компоти (кип’ячена рідина хоч і позбавляється власних солей, але збагачується витяжкою з плодів).

При запорі доцільно курсами по 2 тижні пити мінеральну воду без газу. У перервах можна вживати звичайну очищену воду, не піддаючи її кип’ятіння (вода з-під крана категорично протипоказана).

Алкоголь, міцно заварений чай, каву та інші напої з кофеїном потрапляють під заборону – вони мають сечогінну дію (рідина виводиться з організму, калові маси втрачають нормальну консистенцію і виникають запори).

Рослинні масла при запорі

Рослинні масла роблять позитивний вплив на роботу кишечника: вони на рефлекторному рівні підсилюють перистальтику і пригнічують всмоктування води в товстій кишці, завдяки чому відбувається розм’якшення калових мас.

Рослинні масла стимулюють виділення жовчі (це речовина активізує роботу травних залоз і посилює скорочення кишечника).

У раціон рекомендується вводити мигдальне, оливкова, соняшникова, лляна, гарбузова, кукурудзяна, соєва олії. Норма вживання: по 1-3 ч. л. 2-3 рази на день перед їжею.

Відгуки

Раціональна дієта, дотримувана протягом тривалого періоду часу, вирішує проблему запорів. Просте зміна раціону позбавляє від необхідності приймати проносні засоби.