Дієта при виразці дванадцятипалої кишки –

Дієта при виразці дванадцятипалої кишки – Дієта при виразці дванадцятипалої кишки

Виразка дванадцятипалої кишки є найчастіше наслідком надмірного нервового перенапруження, психічних потрясінь і регулярного порушення режимів харчування. Як правило, найбільш поширеними симптомами даного захворювання є: болі у верхній частині живота, блювота, відрижка і часта печія. Щоб хоч якось знизити гостроту даних симптомів, дієтологи рекомендують дотримуватися певної дієти, головна мета якої полягає в забезпеченні балансу білків, вуглеводів і жирів в організмі людини.

Для дотримання дієти при виразці дванадцятипалої кишки дуже важливо враховувати і основні принципи харчування:

• приймати їжу необхідно маленькими порціями кожні 3-4 години. Це дозволить травній системі працювати злагоджено і не перевантажувати її;

• вживаються в їжу продукти в жодному разі не повинні механічно або хімічно подразнювати слизову оболонку, а тому повністю виключається гаряча і холодна їжа великими шматками;

• обмежувати кількість солі. її можна вживати не більше 10-12 грамів на добу;

• повністю виключити з раціону продукти, які володіють сокогонним ефектом, наприклад, відвар з капусти.

Дієта при виразці дванадцятипалої кишці повністю виключає такі продукти, як:

• смажене м’ясо і риба, яловиче і свиняче сало;

• здобна випічка та чорний житній хліб;

• гострі та солоні страви, копченості та мариновані продукти;

• міцний чай, кава та алкогольні напої.

Дієта № 1а

Згідно дієті № 1а при виразці дванадцятипалої кишки в перші 10-12 днів після загострення рекомендується дієта № 1а, яка має на увазі добову масу раціону не більше 2-2,5 кг. Крім цього, їжу потрібно приймати порціями в певні години, яка містить не більше 200 грам вуглеводів. не більше 90 грам жирів і не більше 100 грам білків.

У цей період рекомендується вживати в їжу молоко, парові омлети, яйця всмятку, слизові супи з вівсяної, манної і рисової крупи, киселі з фруктів і ягід, а також вершкове масло.

Зразок меню на день при дотриманні такої дієти:

• перший сніданок – 1 склянку молока і 1 яйце некруто;

• другий сніданок – 1 стакан молока і фруктовий кисіль;

• обід – слизовий молочний суп, лимонне желе, парове суфле з риби або м’яса;

• полуденок – омлет і відвар з шипшини;

• вечеря – каша, сирне суфле або відвар шипшини.

Дієта № 16

Після 10-12 днів необхідно дотримуватися дієти № 16, яка розширює раціон харчування за рахунок молочних і круп’яних супів, сухарів з білого хліба, яловичини і кролика. риби та птиці.