Дієта при печії – переходимо на шестиразове харчування

Дієта при печії – переходимо на шестиразове харчування Дієта при печії – переходимо на шестиразове харчування

Сама по собі печія, будучи явищем, безумовно, неприємним, в більшості випадків не є небезпечною для людського здоров’я. За великим рахунком, єдине значне наслідок печії – це її неприємні симптоми, такі, як біль або відчуття печіння в грудній клітці. Оскільки найчастіше «винуватцем» печії стає неправильне харчування, дуже важливо дотримуватися особливий режим харчування в тих випадках, коли симптоми печії з’являються часто, регулярно. Дієта при печії заснована на тих продуктах, які в принципі не здатні спровокувати проникнення кислоти з шлунку в стравохід, що приводить до характерного відчуттю печіння.

Основні правила дієти при печії

Щоб уникнути чергового нападу печії, в першу чергу необхідно правильно харчуватися – тобто виключити з раціону всі ті продукти харчування, які потенційно можуть спровокувати появу неприємних симптомів печії. На щастя, ретельно вивчати властивості окремих продуктів харчування не потрібно – здатність різноманітних харчових продуктів впливати на склад шлункового соку і процес травлення вже давно вивчена. Будувати раціон необхідно таким чином, щоб основою його стала «безпечна» їжа – ті продукти, які печію викликати не здатні. А от продукти харчування, потенційно підвищують ризик появи чергового нападу печії, з меню необхідно повністю виключити. Зрозуміло, оскільки кожна людина індивідуальна, для різних людей дієта при печії буде різною – в якихось випадках людина може вживати навіть «небезпечну» їжу і не страждати від печії, а в інших випадках навіть вживання нешкідливих, здавалося б, продуктів провокує напад печії.

Складові дієти

Наступні продукти харчування, будучи не здатними спровокувати симптоми печії, можуть стати основою дієти при печії:

Фрукти: банани і яблука – як свіжі, так і сушені;

Овочі: картопля (запечений або відвареної), брокколі, капуста, морква, зелений горошок і боби;

Продукти тваринного походження: пісна яловичина, куряча грудка без шкірки, яйця, риба;

Молочні продукти: козиний сир, сир фета, плавлений сир, знежирена сметана, соєвий сир;

Злаки: цільнозерновий або білий хліб, вівсяна каша, коричневий або білий рис, кукурудзяний хліб;

Напої: мінеральна вода, яблучний сік.

Наступні продукти з раціону харчування при постійних нападах печії рекомендується виключити:

Фрукти: лимон, апельсин, лайм (через значне вмісту кислот цитрусові фрукти підвищують кислотність шлункового соку);

Овочі: картопля-фрі, сирої ріпчасту цибулю;

М’ясо: курячі крильця, гомілки (обсмажені), вироби з фаршу;

Молочні продукти: сир, жирна сметана (крім того, потенційно напад печії можуть спровокувати морозиво та молочні коктейлі);

Вироби зі злаків: відварні макарони з сиром, спагетті з будь-якими соусами;

Напої: вино, кава, чай, журавлинний сік, апельсиновий / грейпфрутовий сік.

Найпоширеніші «винуватці» печії – це, найчастіше, не натуральні продукти харчування, а та шкідлива жирна, смажена і «важка» їжа, яка завжди робить на роботу шлунково-кишкового тракту негативний вплив. Наприклад, спровокувати появу симптомів печії можуть кондитерські вироби та випічка (особливо жирні смажені пончики, печиво або здоба), картопляні або кукурудзяні чіпси, а також солодкі газовані напої. Вживання таких продуктів дієтологи і фахівці зі здорового харчування рекомендують обмежити в будь-якому випадку – а не тільки при появі «тривожного сигналу» у вигляді частої печії.

Правильне вживання їжі при печії

Запобігти появі чергового нападу печії допомагає не тільки правильно складений раціон, але і звичка правильно вживати їжу. Якщо печія перетворилася на проблему хронічну, краще за все змінити своїм звичкам і їсти менше, але частіше: вживання невеликих порцій їжі не утрудняє роботу шлунка і сприяє нормалізації вироблення шлункового соку. Крім того, є необхідно повільно, не поспішаючи, ретельно пережовуючи їжу – це полегшить завдання шлунка по переварюванню їжі, що поступає. Нарешті, щоб уникнути проникнення шлункового соку зі шлунка в харчовій і, тим самим, запобігти печію, після їжі не можна приймати горизонтальне положення протягом як мінімум сорока п’яти хвилин.

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, як іноді називають печію, – це хронічне, схильне до рецидиву захворювання, обумовлене патологічним рефлюксом шлункового або дуоденального вмісту в стравохід. Це одне з найбільш широко поширених захворювань органів травлення c тривалим перебігом і загрозливими для життя ускладненнями.

Від чого буває печія?

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба вражає не тільки дорослих, а й дітей, і навіть немовлят, тому дуже важливо знати її симптоми і вміти запобігти напади печії.

Печію викликає споживання різних продуктів, наприклад, шоколаду, цитрусових, гострої, жирної і солоної їжі. У поєднанні з неправильним часом прийняття їжі (занадто рано або занадто пізно) і переїданням нездорове харчування сприяє додатку у вазі і ожиріння. Таким чином, щоб уникнути печії внаслідок гастроезофагеальної рефлюксної хвороби, потрібно змінити дієту.

Правильне харчування при печії

Правильна дієта досить швидко полегшує печію. Знайшовши правильне співвідношення споживаних продуктів, ви впораєтеся з печією. Складіть раціон з досить великим вмістом пісного білка і малою часткою крохмалю і солодощів.

Споживання великої кількості цукру посилює печію. Цукор дратує епітелій стравоходу і шлунка, а також стимулює виділення шлункової кислоти. В результаті ферментації цукру утворюється шлунковий газ, а високий вміст цукру сприяє розмноженню шлункових бактерій, які, згідно з медичними дослідженнями, можуть викликати розвиток хронічної виразки шлунка. Припиніть або різко скоротите споживання цукру і всіх містять його продуктів.

Алкоголь є одним з небагатьох речовин, які всмоктуються прямо в шлунку; більшість компонентів харчування всмоктується в тонкому кишечнику. Алкоголь, як і цукор, надає безпосередній травмуючий вплив на вистилання шлунка і також стимулює підвищену секрецію шлункової кислоти. Крім того, він послаблює сфінктер в нижній частині стравоходу, в результаті чого занедбаність шлункової кислоти в стравохід стає більш імовірним. Припиніть або різко скоротите споживання алкогольних напоїв.

Чого потрібно уникати?

Ефірні олії м’яти також розслаблюють сфінктер стравоходу. Уникайте продуктів (напоїв, жувальної гумки і так далі), ароматизованих цими маслами.

Шоколад майже відразу знижує замикаючу силу сфінктера стравоходу. Винуватцем тут, мабуть, є кофеїн-подібна речовина, що міститься в шоколаді. Припиніть або різко скоротите споживання шоколаду у всіх формах.

Завдяки вмісту в них кофеїну кава і чай також можуть розслабляти сфінктер і викликати закид шлункової кислоти в стравохід. Поступово позбудьтеся від пристрасті до кофеїну. Робіть це досить повільно, щоб уникнути симптомів кофеїнового стриманості: сонливості, дратівливості, сильного головного болю.

Жирна їжа майже відразу призводить до розслаблення сфінктера стравоходу і ввезенню в нього кислоти. Постарайтеся обмежити споживання жирів так, щоб на їх частку припадало 30% всіх калорій раціону і щоб їх поглинання розподілялося протягом усього дня.

Хоча здається, що молоко має заспокійливу дію на засмучений шлунок, насправді воно лише тимчасово нейтралізує шлункову кислоту, після чого її зміст підвищується навіть ще більше, ніж раніше. Молочні продукти дійсно можуть знадобитися вам як джерело високоякісного білка, проте вживайте їх у поєднанні з іншою їжею і не використовуйте як засоби від печії.

Апельсиновий сік може порушити координацію хвилеподібного м’язового руху стравоходу, що призводить до спазму, особливо в тих випадках, коли вистилання стравоходу вже роздратована кислотою. Наскільки ні приємний цей продукт, скоротіть його разове споживання до 50 мл.

Прянощі, особливо такі, як стручковий перець або порошкові перці, містять їдкі кислоти, які безпосередньо дратують вистилання шлунка і призводять до печії. Намагайтеся уникати прянощів, особливо в період загострення печії.

Продукти з томатів – соки, пасти, соуси – можуть дратувати стінки шлунка і стравоходу безпосередньо, а також порушувати координоване дію м’язів стравоходу, що направляє їжу в шлунок.

Для швидкого усунення печії лікарі рекомендують споживати молоко, хоча молочні продукти стимулюють вироблення шлункової кислоти, тим самим посилюючи рефлюксна хвороба.

Також при систематичній печії дуже важливо регулярне дробове харчування, тому обід повинен бути по можливості мізерним, але через кілька годин за ним обов’язково повинен слідувати вечерю, наприклад, чай з несолодким печивом.

Дієта при печії має бути багатою складними вуглеводами, які містяться в хлібі, рисі та макаронах; складні вуглеводи регулюють вироблення шлункової кислоти, допомагаючи уникнути печії.

Ретельно пережовуйте їжу, їжте без поспіху і пам’ятайте, що один прийом їжі повинен займати в середньому не менше 20 хвилин – це час необхідно для засвоєння всіх містяться в їжі поживних речовин.

Під час прийому їжі і безпосередньо після нього потрібно зберігати пряме положення тулуба, як мінімум протягом 45 хвилин.

Також рекомендуємо харчуватися невеликими дробовими порціями, тому що часте харчування сприяє нормалізації вироблення шлункової кислоти.

Лікарі та дієтологи також рекомендують збагатити дієту рослинними білками, наприклад, бобами і сочевицею, які повинні замінити тваринні білки.

Крім того, щоб зменшити печію, потрібно стежити не тільки за тим, що ви їсте, але і за тим, коли і в яких кількостях. Бажано приймати їжу як мінімум шість разів на день, тобто поділити звичні сніданок, обід і вечерю навпіл.

Більш детальну інформацію про режим харчування при печії можна отримати у лікаря, гастроентеролога або дієтолога. Лікар допоможе скласти індивідуальний режим харчування, відповідний вашим потребам і станом здоров’я.

Також:

  • правильне харчування при ГЕРХ