Дієта при каменях у жовчному міхурі – харчування і рецепти

Дієта при каменях у жовчному міхурі – харчування і рецепти Дієта при каменях у жовчному міхурі

У розділі Дієта при каменях у жовчному міхурі описана характеристика дієти, рекомендовані і виключені продукти і страви, а також представлені рецепти різноманітних страв, рекомендовані провідними дієтологами для дієти при каменях у жовчному міхурі.

Камені в жовчному міхурі, а іноді і в жовчних шляхах, виникають у зв’язку з наявністю інфекції в жовчовивідних шляхах, застоєм жовчі і розладом обміну холестерину.

При каменях у жовчному міхурі рекомендується дієта № 5.

Хімічний склад дієти при каменях у жовчному міхурі:

Дієта при каменях у жовчному міхурі повноцінна, містить нормальну кількість білків – 100г (білки тваринного походження повинні складати 50-75%), обмежена кількість жирів 80-70г, нормальна кількість вуглеводів 400-450г (цукор – 70-80г), калорійність дієти – 2800-2900ккал.

Характеристика дієти при каменях у жовчному міхурі:

Особливе значення має введення з їжею вітаміну А (до 10мг на день), який перешкоджає утворенню каменів, а також виключення продуктів, що містять багато холестерину (мізки, печінка, нирки, легені, серце, жирні сорти м’яса і риби, свинячий, яловичий, баранячий жири, вершки, жир печінки тріски, палтуса), включення продуктів, що містять ліпотропні речовини – метіонін і холін, є складовими частинами білка, які перешкоджають ожирінню печінки (сир, гречана, вівсяна крупи, нежирні сорти м’яса і риби). < / p> Дієта при каменях у жовчному міхурі виключені продукти і страви:

З дієти при каменях у жовчному міхурі виключають м’ясні та рибні бульйони, смажені страви, алкоголь, копченості, субпродукти, ковбаси, консерви, шпинат, щавель, редис, зелена цибуля, часник, маринади, гірчицю, хрін, перець, шоколад, креми, свинячий, яловичий, баранячий жири.

Дієта при каменях у жовчному міхурі режим харчування:

Кулінарна обробка продуктів: їжу дають у непротертом вигляді, протирають отолько жилаве м’ясо і багаті клітковиною овочі. Продукти варять або запікають (Не смажать), іноді гасять. Виключають дуже холодні страви.

Дієта при каменях у жовчному міхурі рекомендовані продукти і страви:

1 . Перші страви: вегетаріанські щі і борщі, борщ, овочеві супи, супи на овочевому відварі з крупою, макаронними виробами, молочні, фруктові супи. Борошно і овочі для приготування перших страв не пасерують, а підсушують.

2.Второй страви:

Страви з м’яса і риби: використовуються нежирна яловичина, кролик, нежирна курка, індичка, м’ясна свинина, нежирна молода баранина (телятина і курчата небажані). Птицю готують без шкіри. М’ясо спочатку відварюють, а потім запікають, дають шматком або рубане. Молочні сосиски. Плов і голубці готують з відвареним м’ясом. Допускаються страви з котлетної маси: парові котлети, фрикаделі, кнели.

Страви з риби: дозволена риба з вмістом жиру не більше 5% (судак, щука, навага, сріблястий хек, корюшка, тріска, прісноводний та морський окунь). Рибу відварюють, запікають після відварювання, дають шматком або у вигляді фрикаделей, парових котлет, кнелей, суфле.

Страви з овочів: різні види овочів (крім виключаються), овочі дають в сирому, вареному, запеченому, тушкованому вигляді. Ріпчасту цибулю додають після відварювання, вінегрети без оцту і свіжої цибулі, сира терта морква зі сметаною або рослинним маслом (краще оливковою), свіжі огірки, білокачанна капуста, мелконашінкованная, некисла квашена капуста, зелень, пюре з зеленого горошку. З бобових культур дозволяється зелений горошок, соєвий сир.

Страви з круп і макаронних виробів: каші з різних круп, особливо з гречаної і вівсяної крупи, крупники, пудинги з морквою і сиром, плов з сухофруктами, вермішель, макарони у відварному або запеченому вигляді.

Страви з яєць: . при жовчнокам’яній хворобі – до 1 2 жовтки в день в блюда, запечений білковий омлет.

Соуси до других страв тільки молочні, сметанні на овочевих відварах, фруктово-ягідні підливи. Борошно для соусів з маслом не пасерують.

Молочні продукти . молоко і всі молочні продукти, крім солоних, гострих сирів, бринзи, некислі і нежирні сир і сметана, кисле молоко, кефір, сир голландський. Всі страви у відвареному і запеченому вигляді (пудинги, запіканки, ліниві вареники).

3 . Закуски: салати з овочів з рослинним маслом, вінегрети, кабачкова ікра, фруктові салати, нежирна, вимочений оселедець, заливна після відварювання риба на желатині, фарширована риба, салати з відвареного м’яса і риби, салати з морепродуктів, нежирна шинка, нежирний сир, паюсная ікра 1 раз на тиждень.

4.Третьі страви:

Напої: чай з молоком звичайної заварки, настій шипшини, овочеві соки (морквяний і буряковий), кава натуральна дуже слабкий з молоком або виключається зовсім, какао протипоказано.

Фрукти: різні некислі фрукти і ягоди в сирому, вареному, запеченому вигляді, сухофрукти, компоти, киселі, муси, желе, самбуки.

Солодощі . сніжки, меренги, нешоколадні цукерки, мармелад, мед, варення, пастила. Цукор можна частково замінювати сорбітом або ксилітом.

5.Мучние вироби: черствий пшеничний і житній хліб, в невеликій кількості Нездобні випічка з вареним м’ясом, рибою, яблуками, сиром, печиво, сухий бісквіт. Оладки й млинці не рекомендуються.

6.Спеціі не рекомендуються.

7.Жіри: вершкове масло, рафінована соняшникова, оливкова. Масло не смажити, а додавати в страви.

У дієті при каменях у жовчному міхурі рекомендується оливкову олію з салатами, вінегретами, підвищений вміст клітковини за рахунок фруктів і овочів, збільшення вмісту продуктів, багатих солями магнію. Це стимулює виділення жовчі, сприяє виведенню холестерину з організму (при застої жовчі жовчні камені найчастіше образутся з холестерину), підсилює рухову функцію жовчного міхура і тонкого кишечника.

При каменях у жовчному міхурі та супутньому ожирінні необхідно знизити калорійність дієти до 2200-2300ккал за рахунок зниження кількості вуглеводів до 250-300г (в першу чергу цукор, хліб, вершкове масло) і жирів до 70г. Зниження ваги позитивно впливає на протягом жовчнокам’яної хвороби.

При каменях у жовчному міхурі з запорами рекомендується магнієва дієта, яка будується на основі дієти № 5. Рекомендується отрубяной хліб або з борошна грубого помолу, пшоняна і гречана крупи, підвищена кількість свіжих фруктів і сухофруктів, овочів

Рекомендації по дієті при каменях у жовчному міхурі професора Смолянського Б. Л, професора Абрамової Ж. І. “Довідник по лікувальному харчуванню для діетсестер і кухарів” 1984.

Нижче представлені рецепти страв, рекомендованих дієтологами для дієти при каменях у жовчному міхурі.

Дієта при каменях у жовчному міхурі, рецепти:

Також:

  • дієта при каменях в жовчному
  • Дієтичні салати(для людей з каменями в жовчному)
  • застій жовчі чи можна сир бринза
  • як варити вегетаріанський борщ при дієті № 5
  • які фрукти при каменях в жовчному