Дієта при інсульті, меню та живлення після ішемічного інсульту головного мозку –

Дієта при інсульті, меню та живлення після ішемічного інсульту головного мозку – Дієта при інсульті та після інсульту

Їжа, перенасичена жирами і вуглеводами, вносить свій внесок у порушення роботи нашого організму в цілому і серцево-судинної системи зокрема. Погані жири стимулюють утворення атеросклеротичних бляшок у кровоносних судинах (вони є причиною ішемічного інсульту) і провокують підвищення артеріального тиску (останнє є головною причиною геморагічного інсульту).

Дієта при інсульті відіграє величезну роль в одужанні і повернення до нормального життя. Саме про неї ми сьогодні і поговоримо.

Інсульт та причини його виникнення

Що таке інсульт? Попросту кажучи, це порушення кровопостачання головного мозку. В результаті того, що наш головний орган не отримує достатньої кількості поживних речовин і кисню, тканини відмирають. Вражений «острівець» мозку перестає відповідати за «доручений» йому ділянку тіла, що призводить до втрати працездатності цієї структури.

Харчування при інсульті та після інсульту

Незважаючи на різні причини виникнення інсульту, принципи харчування при будь-якому з його варіантів подібні. Хоча варто зауважити, що спеціалізованої дієти при інсульті не існує. Харчування всього лише має підкорятися рекомендаціями Всесвітньої організації охорони здоров’я щодо раціонального харчування.

Отже, дієта при інсульті пропонує харчуватися часто і малими порціями. Калорійність раціону не може перевищувати 2500 ккал. У раціоні має бути присутнім достатня кількість рослинної клітковини – вона служить профілактикою закрепів. Меню при інсульті має бути повноцінним і містити всі елементи: білки, вуглеводи (складні, одержувані з рослинної їжі) і жири (теж переважно рослинного походження).

Обмежити (а іноді і виключити) доведеться:

    Жирні і обсмажені страви Копченості і соління Борошняні продукти з білого борошна Солодощі

Окремої розмови заслуговує сіль. На перших порах після інсульту від неї варто відмовитися зовсім і лише після поліпшення стану поступово можна вводити невелику її кількість. Пояснюється це тим, що сіль, потрапляючи в кров, з навколишніх тканин притягує рідину в кровоносні судини. Це провокує підвищення артеріального тиску і може принести проблеми і так вже ослабленим після хвороби судинах.

Основою раціону є:

    Каші Овочі та фрукти Нежирні сорти м’яса і птиці Риба (у тому числі досить жирна) Морепродукти Нежирні молочні продукти Рослинні масла (переважно нерафіновані) Вершкове масло (невелика кількість)

Тепер трохи докладніше дізнаємося, навіщо потрібні ті чи інші продукти.

Риба багата поліненасиченими жирними кислотами, які беруть участь у біохімічних реакціях і активують обмінні процеси. Це призводить до очищення організму від шкідливого холестерину і до утворення корисного. Фосфор, що міститься в рибі, благотворно впливає на тканини мозку.

Після інсульту рекомендується вживати всі овочі, однак можна виділити серед них ті, які з максимальною ефективністю покращують біохімічні реакції, що протікають в мозку людини і це:

Дані овочі варто включати в раціон частіше за інших. Вживати їх можна в будь-якому вигляді.

На позиції лідера варто вивести і деякі ягоди (в першу чергу це відноситься до чорниці і журавлині) – вони за своєю природою є сильними антиоксидантами і виводять з організму вільні радикали.

Дієта при інсульті – це не тимчасова зміна раціону, а спосіб життя. Дотримуючись її можна убезпечити себе від проблем, пов’язаних з серцево-судинною системою.