Дієта при епілепсії. Правильне харчування епілептика

Дієта при епілепсії. Правильне харчування епілептика Дієта при епілепсії. Правильне харчування епілептика

Відомо, що прийом великої кількості рідини полегшує настання припадків. Існують навіть спеціальні прийоми провокування нападів за допомогою «водних ударів». На цій підставі деякі автори рекомендують різке обмеження прийому рідини або посилене виведення її з організму. З давніх часів для лікування епілепсії рекомендували їжу з обмеженим вмістом кухонної солі (солі дієта), періодично влаштовувалися пости (голодування). Лікування голодуванням, без солі, а пізніше і безбілкової дієтою не дало переконливих результатів.

Хворі епілепсією можуть їсти, за деяким обмеженням, все те, що їдять їх члени родини. Обов’язковим є категорична заборона спиртних напоїв, зокрема пива, сухих і малої фортеці вин. Численні спостереження показують, що алкоголь є основним чинником, що провокує напади, навіть якщо вони відсутні кілька років, і різко обтяжує протягом епілепсії.

Не дозволяються гострі та солоні страви, оселедець, кільки, солоні і мариновані овочі (огірки, помідори, капуста, гриби, патисони), спеції (оцет, перець, хрін, гірчиця). Не рекомендуються продукти, що містять надлишок азоту (квасоля, горох, боби), копчена і трудноперевариваемое їжа.

Не можна зловживати рідиною. У одного хворого напади наступали після вживання 3-4 пляшок лимонаду. Але не слід впадати в іншу крайність, постійно різко обмежуючи кількість рідини. Іноді хворому можна дозволити з’їсти шматочок оселедця, але це не повинно входити в щоденний раціон харчування.

Треба уникати переїдання . так як воно може сприяти настання нападів. Ми спостерігали хворого, у якого серія нападів виникла після рясної їжі.

Меню має бути різноманітним і включати достатню кількість клітковини, овочів, фруктів. Ці продукти сприяють кращій перистальтиці кишечника і перешкоджають запорів. Для боротьби з останніми корисні натщесерце варений буряк і її сік, чорнослив. Хворим на епілепсію зазвичай наказують молочно-рослинну дієту.

Однак не можна виключати з раціону харчування м’ясо та інші продукти, що містять білки, тим більше що ряд протиепілептичних препаратів (гексамидин та ін) навіть у терапевтичних дозах можуть надавати побічна вплив на печінку, при ураженні якої показана білкова дієта. Вміст м’яса і риби в їжі має бути середнім, вживати їх слід переважно у вигляді відварених страв.

Таким чином, хворим на епілепсію слід рекомендувати харчування з дещо обмеженою кількістю рідини і кухонної солі. Їжа повинна бути багата вітамінами.

Зміст теми “Принципи терапії епілепсії. Сучасні погляди на епілепсію”: