Дієта при діабеті: що можна і що можна

Дієта при діабеті: що можна і що можна Дієта при діабеті: що можна і що можна

Це питання завжди задають діабетичні пацієнти, і ми сподіваємося, що ця стаття дасть деяке уявлення про дієту при діабеті.

Продукти, яких слід уникати

Ви повинні послідовно і терпляче скорочувати вживання наступних продуктів:

1. Цукор, штучні підсолоджувачі речовини і мед. Замість них ви можете використовувати спеціальні підсолоджувачі. Зазвичай буває важко відразу виключити цукор, тому ми рекомендуємо скорочувати цукор у вашій дієті поступово.

2. Припиніть купувати цукерки. Якщо дуже хочеться, краще купувати темний шоколад з 70% вмістом какао і всіляко уникати цукерок, в яких цукор – основний компонент.

3. Спробуйте уникнути продуктів, до складу яких входять інгредієнти із закінченням на-ол або-озе (наприклад, фруктоза, глюкоза), оскільки вони, в основному, являють собою різні форми вуглеводів.

4. Обмежте вживання злакових. Пироги, булочки, хліб, печиво – тепер не для вас.

5. Уникайте овочів, які містять велику кількості крохмалю і вуглеводів, це картопля, морква, горох, боби, буряк.

6. Також уникайте солодких фруктів – бананів, винограду, суниці.

7. Ви можете вживати молоко, але в невеликих кількостях. Обмежте вживання цільних йогуртів та сиру. Привчіть себе до несолодкого чаю і кави.

8. Всіляко уникайте фаст-фуд.

9. Обмежте вживання фруктових соків, оскільки в них міститься велика кількість вуглеводів. Якщо вам подобаються фруктові соки, ви можете пити соки, розбавлені водою в пропорції 1 до 3.

10. Не вживайте продукти, що містять насичені жири: жирне м’ясо, цільні молочні продукти, масло, сало. Використовуйте легкі жири – оливкова, соняшникова олія або соєве масло. Не їжте сир, тому що він дуже насичений вуглеводами.

Вам здається, що нічого не залишилося, щоб пообідати?

Ось список продуктів, на яких вам треба зосередитися:

1. Такі фрукти як яблука, грейпфрут, персики. Ви повинні розподілити денна кількість фруктів на п’ять частин, це допоможе уникнути раптового підвищення рівня цукру в крові.

2. Продукти, що містять велику кількість рослинних волокон – грубі злаки, фрукти, овочі, горіхи. Волокниста їжа не тільки знижує рівень глюкози, але також знижує вміст холестерину в крові.

3. Завжди використовуйте необроблені злаки, купуйте спагетті з цілісних зерен і темний, а не білий рис (індійський та пакистанський). Самим індійцям і пакистанцям дуже подобається білий рис, але якщо ви діабетик – уникайте їх.

4. Ви можете кілька разів на тиждень готувати собі страви з яловичини або субпродуктів (нирки, печінка, серце). Страви з м’яса покриють ваші потреби у вітамінах.

5. Спробуйте переключитися на м’ясо птиці.

6. Дуже багато смачних страв можна приготувати з риби і морепродуктів. Краще запікати, варити, тушкувати, а не смажити.

7. Завжди вибирайте нежирні молочні продукти, такі як знежирене молоко, знежирений сир і йогурт.

8. Ви можете їсти яйця, але краще вживати тільки білок, тому що жовток може збільшити рівень холестерину.

9. Як вже говорилося, можна їсти нежирні сири, але не сир.

10. Ви можете вживати всі овочі, а також цибулю і часник, який відомий своєю властивістю знижувати холестерин.

При діабеті другого типу, щоб контролювати вагу, вам треба отримувати не більше 1500-1800 калорій в день, однак ця цифра може бути іншою в залежності від віку, статі, маси тіла. Половина від загальної кількості калорій повинна надходити з вуглеводів. 1 грам вуглеводів – це приблизно 4 калорії. Якщо вам треба 1600 калорій, то на частку вуглеводів повинно доводиться 800. 800 калорій – це 200 грам вуглеводів в день. Краще купувати продукти із зазначенням енергетичної цінності на упаковці, щоб ви могли точніше порахувати необхідну вам кількість.