Дієта після інсульту

Дієта після інсульту Дієта після інсульту

Харчування відіграє величезну роль у житті кожної людини, адже від нього багато в чому залежить наше здоров’я. А якщо людина перенесла таке серйозне захворювання, як інсульт, то питання харчування стають ще важливішими. Тому лікарі радять пацієнтам дотримуватися спеціальної дієти після інсульту.

Особливості дієти

Головний принцип дієти після інсульту – обмеження кількості солі та тваринних жирів в їжі. Зменшення жирів дозволяє знизити рівень холестерину в крові, що допомагає уникнути повторного інсульту. Сіль краще повністю виключити з раціону або хоча б знизити її кількість до максимально допустимих 5 р. Так як вживання великої кількості солі підвищує артеріальний тиск. Людям, які перенесли інсульт, дуже важливо дотримуватися дієти, так як вона допоможе їм привести вагу в норму. Це дуже важливо, так як зайві кілограми дають більше навантаження на наше тіло і здоров’я. Тому, чим чіткіше буде людина, тим менше ризик повторного інсульту.

Рекомендації з харчування

Дієта після інсульту повинна складатися з продуктів з низькою кількістю жиру і великою кількістю клітковини. У щоденне меню повинні входити фрукти, овочі, вегетаріанські супи, соки, кисломолочні продукти. Необхідно виключити з раціону жирні й солоні продукти: вершкове масло, яйця, сметану, жирне м’ясо, ковбасу, копченості, солоні і мариновані огірки, консерви, оселедці. Також варто відмовитися від висококалорійної їжі: борошняних страв, здоби, печива, цукерок і варення. Після інсульту особливо корисними будуть продукти, що містять велику кількість калію. До них відносяться апельсини, банани, абрикоси, курага, морква, редька, капуста і картопля. Постарайтеся частіше вживати ці фрукти і овочі.

Рекомендується збільшити частоту прийомів їжі, їжте 4-6 разів на день невеликими порціями. При цьому остання трапеза повинна бути помірною і відбутися за 3 години до сну. Орієнтовна маса добового раціону не повинна перевищувати 2 кг, а об’єм рідини – не більше 1 л.

Дієта після інсульту не має строгого меню, тому кожна людина може сам сформувати свій раціон, познайомившись з дозволеними і забороненими продуктами. Продукти, відмічені пунктом «іноді», можна вживати 1-2 рази на тиждень.

Дозволені і заборонені продукти

• М’ясо. Дозволено – курка, телятина, кролик і індичка в відварному або запеченому вигляді. Заборонено – шкірка птиці, сало, бекон, салямі і всі види ковбаси, смажене м’ясо. Іноді – пісна яловичина.

• Риба. Дозволено – тріска, камбала, ходок у відварному або запеченому вигляді. Заборонено – смажена риба. Іноді – оселедець, сардини, лососеві, тунець, макрель.

• Молочні продукти. Дозволено – молоко, сир, кефір, ряжанка, кисляк, нежирні сорти сиру. Заборонено – згущене молоко, вершки та інші жирні молочні продукти. Іноді – плавлений сир.

• Яйця. Дозволено – білок. Іноді – ціле яйце.

• Злаки. Дозволено – хліб з борошна грубого помолу, сухарі, макаронні вироби, вівсяна каша, нешліфований рис, круп’яні супи. Заборонено – здоба, бісквіти. Іноді – білий хліб, солодкі каші.

• Фрукти та овочі. Дозволено – всі овочі, фрукти, сухофрукти і ягоди, варену картоплю. Заборонено – чіпси і смажену картоплю. Іноді – тушкована картопля, зацукровані ягоди і фрукти.

• Десерти. Дозволено – желе, пудинг, шербет, солодощі із замінниками цукру. Заборонено – вершкове морозиво, шоколад, іриски, помадки, вершкові креми. Іноді – мармелад, пастила, мед.

• Напої. Дозволено – компот, морс, кисіль, квас, фруктові та овочеві соки, відвар шипшини, неміцний чай і чай з молоком. Заборонено – міцна кава і чай, какао, солодкі і газовані напої. Іноді – неміцний кави.

Також:

  • кінезотерапія після інсульту