Дієта № 1 – При захворюваннях стравоходу, шлунка і двеннадцатіперстной кишки

Дієта № 1 – При захворюваннях стравоходу, шлунка і двеннадцатіперстной кишки Дієта № 1 – При захворюваннях стравоходу, шлунка і двеннадцатіперстной кишки Загальні відомості

Виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки у стадії затухаючого загострення, в період одужання і ремісії (тривалість дієтичного лікування 3-5 міс), гострий гастрит в період одужання і у фазі реконвалесценції, хронічний гастрит із секреторною недостатністю у фазі загострення, хронічний гастрит з нормальною та підвищеною секрецією (тривалість дієтичного лікування 3-5 міс. до повного купірування загострення).

Захворювання стравоходу: езофагіти, гастро-езофагіально-рефлюксна хвороба (ГЕРХ).

Прискорення процесів репарації виразок і ерозій, подальше зменшення або попередження запалення слизової шлунка і дванадцятипалої кишки.

Ця дієта сприяє нормалізації секреторної і моторно-евакуаторної функції шлунку.

Дієта № 1 розрахована на задоволення фізіологічних потреб організму в поживних речовинах в стаціонарних умовах або в амбулаторних умовах при роботі, яка не пов’язана з фізичним навантаженням.

Застосування дієти № 1 спрямоване на забезпечення помірного щажения шлунка від механічної, хімічної і температурної агресії з обмеженням у раціоні страв, які мають вираженим подразнюють стінки і рецепторний апарат верхнього відділу шлунково-кишкового тракту, а також труднопереваріваемих продуктів. Виключають страви, що є сильними збудниками секреції і хімічно подразнюють слизову оболонку шлунка. З раціону виключаються як дуже гарячі, так і дуже холодні страви.

Режим харчування при дієті № 1 дробовий, до 6 разів на добу, малими порціями. Необхідно, щоб перерва між прийомами їжі не складав більше 4 год, за годину до сну допускається легка вечеря. На ніч можна випити склянку молока або вершків. Їжу рекомендується ретельно пережовувати.

Їжа рідка, кашкоподібна і більше щільної консистенції у вареному і переважно протертому вигляді. Так як при дієтичному харчуванні дуже важлива консистенція їжі, то скорочують кількість продуктів, багатих на клітковину (таких як ріпа, редька, редис, спаржа, квасоля, горох), фруктів з шкіркою і незрілих ягід з грубою шкіркою (таких як агрус, смородина, виноград, фініки), хліба, приготованого з борошна грубого помолу, продуктів, що містять грубу сполучну тканину (таких як хрящі, шкіра птиці та риби, жилаве м’ясо).

Страви готуються вареними або на пару. Після цього подрібнюються до кашкоподібного стану. Рибу і негрубі сорти м’яса можна вживати цілим шматком. Деякі страви можна запікати, але без скоринки.

Білків 100 г (з них 60% тваринного походження), жирів 90-100 г (30% рослинних), вуглеводів 400 г, кухонної солі 6 г, калорійність 2800-2900 ккал, аскорбінової кислоти 100 мг, ретинолу 2 мг, тіаміну 4 мг, рибофлавіну 4 мг, нікотинової кислоти 30 мг; кальцію 0,8 г, фосфору не менше 1,6 г, магнію 0,5 г, заліза 15 мг. Загальна кількість вільної рідини 1,5 л, температура їжі звичайна. Кухонну сіль рекомендується обмежувати.

    Рекомендовані продукти і страви дієти № 1

      Хліб пшеничний з борошна вищого гатунку вчорашньої випічки або підсушений; виключаються житній хліб і будь-який свіжий хліб, вироби з здобного та листкового тіста. Супи на овочевому відварі з протертих і добре розварених круп, молочні, супи-пюре з овочів, заправлені вершковим маслом, яєчно-молочною сумішшю, вершками; виключаються м’ясні та рибні бульйони, грибні та міцні овочеві відвари, щі, борщ, окрошка. М’ясні страви – парові і відварні з яловичини, молодої нежирної баранини, обрізний свинини, курей, індички; виключаються жирні і жилаві сорти м’яса, птиці, качка, гусак, м’ясні консерви, копченості. Страви з риби звичайно нежирних сортів, без шкіри, шматком або у вигляді котлети; готують на воді або пару. Молочні продукти – молоко, вершки, некислий кефір, кисле молоко, сир у вигляді суфле, ледачих вареників, пудингу; виключаються молочні продукти з високою кислотністю. Каші з манної, гречаної круп, рису, зварені на воді, молоці, полувязкіе, протерті; виключаються пшоно, перлова і ячна крупи, бобові, макарони. Овочі – картопля, морква, буряк, цвітна капуста, зварені на воді або пару, у вигляді суфле, пюре, парових пудингів. Закуски – салат з відварних овочів, мову від варною, ковбаса докторська, молочна, дієтична, заливна риба на овочевому відварі. Солодкі страви – пюре фруктове, киселі, желе, компоти протерті, цукор, мед. Напої – неміцний чай з молоком, вершками, солодкі соки з фруктів і ягід. Жири – вершкове і рафінована соняшникова олія, що додаються в страви.
    виключаються, і блюда дієти № 1

    Слід виключити зі свого раціону дві групи продуктів.

      Продукти, що викликають або посилюють больові відчуття. До них відносяться: напої – міцний чай, кава, газовані напої; томати та ін Продукти, сильно збуджуючі секрецію шлунка і кишечника. До них відносяться: концентровані м’ясні та рибні бульйони, відвари грибів; смажені страви; тушковані у власному соку м’ясо і риба; м’ясні, рибні, томатні та грибні соуси; солоні або копчені рибо-і м’ясопродукти; м’ясні та рибні консерви; солоні, мариновані овочі та фрукти; прянощі і приправи (гірчиця, хрін).

    Крім того, виключаються: житній і будь-який свіжий хліб, вироби із здобного тіста; молочні продукти з високою кислотністю; пшоно, перлова, ячна і кукурудзяні крупи, бобові; білокачанна капуста, редька, щавель, цибуля, огірки; солоні, квашені та мариновані овочі, гриби; кислі і багаті клітковиною фрукти і ягоди.

    Необхідно орієнтуватися на відчуття хворого. Якщо при вживанні в їжу певного продукту хворий відчуває дискомфорт в епігастральній ділянці, а тим більше нудоту, блювоту, то слід відмовитися від даного продукту.

      Перший сніданок: яйце некруто, каша рисова молочна, чай з молоком. Другий сніданок: сир свіжий некислий, відвар шипшини. Обід: суп вівсяний молочний, фрикадельки м’ясні парові з морквяним пюре, мус фруктовий. Полудник: відвар шипшини, сухарики. Вечеря: риба відварна, запечена під молочним соусом, картопляне пюре, чай з молоком. На ніч: молоко.
      Перший сніданок: паровий омлет, каша гречана розсипчаста, чай з молоком. Другий сніданок: яблуко печене з цукром. Обід: суп рисовий молочний, суфле м’ясне парове з картопляним пюре, желе яблучне. Полудник: відвар пшеничних висівок з цукром і сухарики. Вечеря: суфле сирне парове, кисіль фруктовий. На ніч: вершки.