Без солі дієта для схуднення

Без солі дієта для схуднення Без солі дієта: менше солимо – менше важимо

Щоб зрозуміти, в чому полягає користь дієти без солі для схуднення, потрібно з’ясувати, яка взагалі роль солі в нашому організмі. З дієтами, сокращающими кількість калорій, що поступають в організм, все ясно: їмо менше, ніж витрачаємо, тому худнемо. А от як впливає зменшення кількості солі в їжі на вагу?

Куховарська сіль, яку ми додаємо в їжу, – це з’єднання натрію з хлором (хлорид натрію). Обидва ці елементи важливі для нормальної роботи організму людини. Хлор, наприклад, міститься в шлунковому соку, а натрій – це один з компонентів міжклітинної рідини, крові та лімфи.

Організм потребує в певній кількості натрію для підтримки постійного складу крові і водно-сольового балансу. Але натрій затримує воду в організмі, тому його надмірне надходження з їжею викликає набряки, створює сильне навантаження на судини, тому що через води збільшується об’єм крові.

Страждають в цьому випадку також серце і нирки. Ми не віддаємо собі в цьому звіту, коли готуємо улюблені страви – ми звикли, що їду потрібно підсолювати. А між тим, це зовсім не обов’язково, адже багато продукти мають природний вміст солі, наприклад, молоко, м’ясо, овочі. І цієї кількості достатньо для нормальної роботи організму.

В добу людині потрібно 10-15 г солі. Навіть якщо їду не солити, наш звичайний раціон вже містить приблизно 10 г солі. Тобто до норми не вистачає всього 5 г або половини чайної ложки – саме стільки солі має використовуватися в приготуванні їжі протягом дня. Решта – вже надлишок, що викликає проблеми зі здоров’ям, про які сказано вище.

Якщо ж дотримуватися 10-15 г солі в день, можна нормалізувати водно-сольовий обмін і позбавитися від зайвої рідини в тканинах, затримуваної натрієм. Ось і ефект, який дає солі дієта, адже зайва рідина – це зайві кілограми. Таким чином, основна вимога цієї дієти – відмова від солі. Але знову ж таки не все так просто, адже відмовившись від солі, ми позбавимо тканини від зайвої рідини і втратимо на цьому до трьох кілограмів. Жирові запаси при цьому нікуди не подінуться. Тому без коригування калорійності раціону все одно не обійтися.

На час дієти, а триває солі дієта два тижні, потрібно буде відмовитися від жирної і смаженої їжі, цукру, кондитерських і борошняних виробів. Можна їсти нежирне м’ясо, рибу, птицю, будь-які овочі (виключаючи картопля), головне – правильно їх готувати. Оптимальний спосіб приготування – на пару, на грилі або звичайна варіння. Все це робиться без додавання масла (трохи рослинного масла дозволяється додати вже до готового блюда).

Супи готуються на овочевих бульйонах або ненасичених рибних. Дозволяються каші на воді, маложирні кисломолочні продукти і молоко, а також фрукти, крім самих калорійних – бананів і винограду. Про всілякі консерви, копченості, ковбаси доведеться забути – в них міститься сіль.